2017 is Matexpo-jaar

Van 6 tot 10 september staan Kortrijk Xpo en zijn wijde omgeving weer helemaal in het teken van de bouw­materieelbeurs Matexpo. Beursdirecteur Gregory Olszewski ziet de 2017-editie met vertrouwen tegemoet: de hele beursoppervlakte is haast volledig verkocht. 

De organisatie kon met enige creativiteit links en rechts nog enkele vierkante metertjes winnen, maar uiteraard mag dit een vlotte doorstroming van de bezoekers niet verhinderen. Ook qua parkings wordt er verder gewerkt aan een oplossing die het voor de bezoekers zo eenvoudig mogelijk moet maken om hun voertuig kwijt te geraken en vlot naar de beurs te rijden met een systeem van pendelbussen. Bij de vorige editie was er al sprake van een grote parking aan het bedrijvenpark Evolis, en nu komt er nog een tweede reuzenparking bij ter vervanging van de vele kleinere parkings zoals die aan het Kennedypark of de Beneluxparking. De organisatie hoopt het pendelverkeer naar de twee ingangen zo nog vlotter te kunnen laten verlopen.

Matexpo

1400 merken
Matexpo richt zich op het materieel voor de hele bouwsector. Naast grondverzet en wegenbouw zijn ook de sectoren constructie, recyclage, milieu, reiniging, goederenbehandeling en transport betrokken. Meer dan 350 exposanten vertegenwoordigen de grootste merken ter wereld. Al bij al gaat het om meer dan 1.400 merken, die samen een oppervlakte van circa 135.000 m² zullen vullen.

Awards
De beursopening ligt nog redelijk veraf, maar voor de exposanten is het nu al stilaan tijd om te overwegen om een dossier in te dienen voor de bijzondere Awards die bij elke editie worden uitgereikt, met name de Innovation Award en de Green Award. Deze worden toegewezen na beoordeling door een gespecialiseerde jury. Die zal tweemaal drie genomineerden selecteren, en vervolgens de winnaars.

Voor de Innovation Award zijn de criteria:
• De machine of het procedé moet uiteraard een echte nieuwigheid zijn. Niet een variatie op een thema of een ‘kopie’ van een reeds bestaande machine.
• Het moet om een recente nieuwigheid gaan, niet later dan vorig jaar geïntroduceerd. Machines die op Bauma werden voorgesteld komen uiteraard ook in aanmerking.
• Het voorgestelde toestel moet ook al in productie zijn. Prototypes komen niet in aanmerking.
• Uiteraard moet de nieuwigheid ook op Matexpo tentoongesteld worden.

Matexpo

Voor de Green Award gelden volgende vier criteria:
• Het product moet een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van het leefmilieu – ofwel door het actief verbeteren van het leefmilieu, ofwel door het minder vervuilend zijn van het product.
• Het product moet minstens bestaan als een werkend prototype. Producten in de ontwerpfase zullen dus niet aanvaard worden.
• De introductie van het product op de Belgische markt mag ten vroegste hebben plaatsgevonden na Matexpo 2015.
• Het product moet aanwezig zijn op Matexpo 2017.

Alle genomineerden krijgen speciale beachflags op hun stand. De winnaars van beide categorieën worden bekendgemaakt op de openingsplechtigheid van Matexpo.

Tekst en beeld | Leo Van Hoorick
Uitgelichte foto boven: Het Matexpo-bestuur (vlnr): Directeur Gregory Olszewski, voorzitter Johan Verhelst  en gedelegeerd bestuurder Peter Caset.