85 jaar passie voor warmte

Huis Staes is al 85 jaar een vaste waarde in Rotselaar. Met zaakvoerder Chris staat nu de vierde generatie aan het roer van dit familiebedrijf. Door die generatiewissel waait er een frisse wind door de zaak. Business Vlaanderen ging langs voor een kennismaking.

BV: Hoe groeide uw bedrijf uit tot een vaste waarde in Rotselaar?

Chris Staes: “Hier vind je al 85 jaar kachels in alle mogelijke vormen en formaten. Dat is ons traditionele aanbod. Sinds circa vijftien jaar kun je hier ook terecht voor de meest diverse inbouwhaarden op gas en hout. Dat is een heel andere markt. De traditionele kachels verkopen we aan jong en oud. Jonge mensen zoeken een model dat perfect past bij hun interieur, terwijl de oudere generatie eerder aan het praktische en het warmtecomfort denkt. Inbouwhaarden zijn vooral populair bij jonge bouwers en verbouwers. Zo’n inbouwhaard is volledig verweven met je interieur en daar komt natuurlijk veel bij kijken. Denk aan een strakke, moderne haard, met daarbij een kastmodule op maat en met schuiven. Aan die kast kunnen we ook je televisie koppelen, zodat je een prachtig geheel krijgt. Bovendien zijn al onze projecten uniek: maatwerk naar wens van de klant.”

BV: Dat lijkt sterk op interieurontwerp.

“Dat klopt. Mensen komen hier in onze zaak inspiratie opdoen. Daarom veranderen wij onze toonzaal tot twee keer per jaar en plaatsten we hier ontwerpen die je bij de concullega’s niet vindt. We willen ons onderscheiden van andere zaken, want je moet niet altijd hetzelfde brengen. Je eigen visie en creativiteit kunnen verwerken in een ontwerp, geeft een goed gevoel. Ik werk elk project uit alsof het voor mezelf is. Klanten voelen dat aan en appreciëren dat. Ook brengen onze klanten vaak foto’s mee die ze vinden op het internet of in een magazine. Dan luister ik vooral naar de klant en geef ik advies over de mogelijkheden. Ik wil een zo breed mogelijk beeld hebben van wat die klant verwacht. Daarna ga ik dan rustig aan het werk om een concept en tekening uit te werken.”

Haard Huis Staes

BV: Wat vindt u het leukst aan het ontwerpen?

“Het creatieve deel van de job is mijn passie. Ik kan ontzettend genieten van de details in zo’n ontwerp. Heeft de klant een landelijk-klassiek interieur, dan voorzie ik bijvoorbeeld afgeronde hoeken in het pleisterwerk rond de haard, om die authentieke uitstraling te geven. Een strak, modern interieur schept weer andere mogelijkheden. Trouwens, in onze toonzaal vind je ook een kleine maar fijne selectie van zetels en andere meubels. Die zoeken we op de grote interieurbeurzen in Frankrijk en Duitsland.”

BV: Voeren jullie de werkzaamheden ook zelf uit?

“Natuurlijk, van a tot z. We plaatsen de haard en het rookkanaal, nemen het metselwerk en de bepleistering voor onze rekening, leggen de gasleiding en voorzien verluchting. Als je dat wenst, zorgen we er zelfs voor dat er ruimte is voor je televisie, digibox en dvd-speler. Onze klanten hoeven dus niet naar schrijnwerkers te lopen voor de verdere afwerking. We leveren alles schilderklaar af naar ontwerp, zo wil de klant het vandaag. Ook belangrijk om te weten is dat we niet de duurste speler op de markt zijn. We beseffen goed dat een kachel of inbouwhaard onder aan het verlanglijstje staat van bouwers en verbouwers. Eerst komt de keuken, de badkamer, … en als er dan nog budget over is, komen ze naar ons. Daar houden we dus rekening mee.”

Huis Staes kachel

BV: Voor wat kiezen uw klanten vandaag: gas of hout?

“Tot vijf jaar geleden was dat fiftyfifty, maar de laatste jaren zien we dat gas terrein wint. Het gebruiksgemak speelt een grote rol: je steekt zo’n gashaard aan met een afstandsbediening en klaar. Met hout moet je nog altijd sleuren. Ook is er verwarring bij het publiek over hout. In de media verschenen allerlei berichten dat de houtkachel verboden zou worden. Dat geldt alleen voor de traditionele open haard, die naast de warmte veel vuil door de schoorsteen jaagt. Moderne kachels werken met naverbranding. Dat betekent dat de rookgassen verwerkt worden in de kachel, met veel minder uitstoot als resultaat. In het buitenland geven ze daarom subsidies om oude kachels te vervangen, een initiatief dat volgens mij ook in Vlaanderen nodig is.”

Tekst | Tom Goossens     Beeld | Jay Orlino