Eén adres voor verlichting, automatisering en elektriciteit

Met Eden Design Automation biedt het Genkse familiebedrijf niet alleen knappe designverlichting, maar speelt het ook een voortrekkersrol op het vlak van bedrijfsautomatisering. De service op het vlak van elektriciteit maakt het totaalaanbod compleet. Volgens Kim Jonkmans, zaakvoerder van het familiebedrijf: “Hierdoor hebben we de projecten van onze klanten van a tot z in handen, waardoor we een vlekkeloos verloop kunnen garanderen.”

BV: Jullie zijn gespecialiseerd in designverlichting, elektriciteit en automatisering. Maar dat is niet altijd zo geweest?
Kim Jonkmans: “Dat klopt. De basis van ons huidige bedrijf is onder andere gelegd met Jonkmans-Janssen Elektriciteitswerken, dat mijn vader samen met mijn moeder heeft opgericht in 1985. Zoals de naam dat zegt, lag het accent binnen dit bedrijf op elektriciteitswerken. Door de jaren heen hebben we ook een enorme expertise opgebouwd op het vlak van automatisering. In 2005 werd de firma Eden Design Automation opgericht. En dit naar aanleiding van de lancering van onze eigen collectie designverlichting. Om alle diensten onder één noemer te bundelen, werden de elektriciteitswerken en automatisering hier ook in ondergebracht. Onze verlichting wordt hier in huis met de hand vervaardigd. De ontwerpen, waarvoor we samenwerken met gerenommeerde ontwerpers als Bart Lens, vielen al regelmatig in de prijzen.”

“Terwijl je onze verlichting, wereldwijd kan vinden, zoals bijvoorbeeld in alle Dior Homme-winkels of in de Londense Louboutin-boetiek, hebben we op het vlak van elektrische installaties en gebouwenautomatisering vooral in ons land een sterke reputatie uitgebouwd. Dat laatste segment zit echt in de lift.”

BV: Hoe komt dat?
“We zijn actief in verschillende takken van de automatisering. Denk bijvoorbeeld aan domoticasystemen bij particulieren. Maar we merken toch vooral een toenemende vraag naar gebouwenbeheersystemen bij bedrijfsgebouwen voor de aansturing van hun verlichting, HVAC enz. Al meer dan tien jaar werken wij hiervoor met een open systeem van onze partner Beckhoff.”

Eden Design Automation

BV: Wat zijn de voordelen van zo’n open systeem?
“Met een open systeem brengen we alles samen op één open platform. Zowel de hardware als de software van een open systeem als dit van Beckhoff is compatibel met andere producten op de markt en dus gemakkelijk te integreren én te vernieuwen.  We kunnen dus vervangen waar nodig, zonder dat onze klanten het risico lopen om bij iedere kleine verandering zwaar te moeten investeren in een geheel nieuw systeem.

We hebben alvast heel wat projecten succesvol afgerond bij onder andere KBC, Proximus en Leasinvest. Daarnaast zijn we ook actief in industriële automatisering, bijvoorbeeld voor bekabeling of de PLC-besturing van machines. Dit hebben we jarenlang bij Ford Genk gedaan. Op het vlak van elektrische installaties, werkten we voor bijvoorbeeld Apple Brussel, Brussels Airport en de Ghelamco arena in Gent. En onlangs nog vervingen we de buitenverlichting van het Genkse distributiecentrum van Ikea door energiezuinige led-armaturen.”

“Klanten kiezen vaak voor ons omdat we een totaalpakket bieden en hun project van a tot z in eigen handen hebben. Met al hun vragen en noden én de uitvoering van hun project kunnen ze dan op één adres terecht. Bovendien denken wij mee bij bijvoorbeeld het opstellen van de schema’s en plannen, eventueel in overleg met het aangestelde studiebureau. Mijn ouders, die ook vandaag nog actief zijn binnen het bedrijf, hebben stevige fundamenten gelegd voor Eden Design Automation. Met een groeiend team, dat vandaag 24 personen telt, kijken wij uit naar de onze verdere toekomst.”

Tekst | Hilde Neven  Beeld | Els Verbakel
Foto: Kim Jonkmans: “De basis van ons huidige bedrijf is onder andere gelegd met Jonkmans-Janssen Elektriciteitswerken, dat mijn vader samen met mijn moeder heeft opgericht in 1985.”