Afkicken van de digitale overload

Een week lang volledig uit je comfortzone leven en afkicken van de stress van de digitalisering: het idee alleen al doet bij velen vermoedelijk het koud zweet uitbreken. De aanpak van Re-Treated bewijst evenwel dat het werkt. De jonge Kortrijkse ondernemer Kasper Desmet trok in oktober 2017 voor het eerst met een groep ondernemers naar Colombia en zorgde ervoor dat ze volledig gelouterd terugkwamen.

BV: Wat is het concept van Re-Treated precies en hoe kwam u op het idee?

Kasper Desmet: “Ik geloof dat de wereld meer dan ooit nood heeft aan sterk leiderschap. Net nu krijgen die leiders met gigantische stressniveaus te maken. Dat komt vooral door de digitale ‘overload’. De ambitie met Re-Treated is om ondernemers en leidinggevenden te helpen deconnecteren. Ons recept hiervoor is om tijd te nemen voor zichzelf, op adembenemende locaties, zonder digitale afleidingen. Tijdens de retreats leren we leiders technieken aan om die ‘overload’ de baas te kunnen. Ze keren terug met meer energie, een heldere visie en een scherpe focus. Het idee is ontstaan uit gesprekken met ondernemers. Toen ik zelf te maken kreeg met stress, nadat ik als jonge ondernemer een zaak had overgenomen, ging ik zelf twee weken deconnecteren in het buitenland. Toen kon ik tijd nemen om creatief te zijn en is het idee concreet geworden.”

BV: Hoe was het programma opgebouwd?

“Op dag één moesten de deelnemers allemaal hun smartphone, tablet en andere digitale dragers waarmee ze contact konden hebben met het thuisfront, afgeven. Eenmaal ze die klik hadden gemaakt, kon iedereen zich volledig aan het programma overgeven. We bezoeken het sociaal project dat we financieel ondersteunen en dat erop gericht is lokale ondernemers meer kansen te bieden. Een serieuze cultuurschok, die helpt om het perspectief te herevalueren. We organiseren ook heel wat groepsgesprekken en een-op-eensessies – begeleid door gespecialiseerde coaches – aangevuld met avontuurlijke activiteiten die concentratie vergen, zoals bijvoorbeeld diepzeeduiken en lichaamswerk zoals yoga en stretching. Met die combinatie zorgen we dat de leiders zichzelf, hun omgeving en hun business in een positieve spiraal brengen.”

BV: Hoe heeft de groep de ervaring beleefd?

“We zijn erin geslaagd de verwachtingen te overtreffen en de deelnemers volledig uit hun lood te slaan. Het is wel schrikken hoe groot de impact van stress is. Onderzoek van Unizo heeft uitgewezen dat 55% van de Vlaamse ondernemers fysieke klachten ervaren door stress. We hebben echt een gevoelige snaar geraakt.”

BV: Hoe volg je de deelnemers op na de reis?

“Dat doen we tijdens zes momenten, waarbij we hen helpen om de engagementen die ze tijdens de reis hebben gemaakt, effectief naar de praktijk om te zetten. Dat varieert van een ochtendlijk meditatiemoment en verstandig mailbeheer, tot smartphoneonthouding tijdens het laatste uur voor het slapengaan … 

De resultaten verbaasden me positief. Ons initiatief gaf velen een energieboost en méér goesting om weer aan de slag te gaan. De impact van het onthaasten heeft een blijvende invloed op de kwaliteit van hun relaties, hun leiderschap, energieniveau, businessresultaten, strategische beslissingen enzovoort.”

BV: Op welke manier wilt u Re-Treated verder uitbouwen?

“In april staat het tweede evenement gepland. De bedoeling is ook andere locaties aan te doen, bijvoorbeeld Finland, Marokko, Italië … voor kortere retreats. Stress en burn-outs zijn een gigantisch probleem. We moeten het dus groot zien. Tegen eind 2020 willen we in Europa dé absolute referentie zijn op vlak van business retreats.”

Tekst | Bart Vancauwenberghe  Beeld | Global Adventures