Belgische innovatie voor efficiëntere waterontharding

Maak kennis met GH Systems. Een familiebedrijf en hoofdverdeler in België en Luxemburg voor Delta waterontharders. Dit innovatieve en Belgische product is bezig aan een steile opmars. “Elk jaar beter doen, is ons doel,” klinkt het vastberaden.

Waterontharders zijn niet meer weg te denken. Steeds meer mensen en bedrijven kiezen voor zacht water om de levensduur van hun leidingen en toestellen te verlengen. Het bewustzijn rond het nut van waterontharders groeit en daar profiteert ook GH Systems van mee. Als hoofdverdeler in België van Delta waterverzachters kent het bedrijf een constante groei. “Vorig jaar gingen er 3.500 toestellen de deur uit. En elk jaar doen we beter,” vertelt Jonas Hoebeke die samen met zijn vader Geert het bedrijf leidt.

Lokale productie
De keuze om enkel en alleen te focussen op Delta-waterverzachters is een verhaal van kansen. Geert Hoebeke was oorspronkelijk zelfstandig installateur en verkoper van waterverzachters toen Delta met een voorstel kwam. Deze Belgische fabrikant lanceerde een innovatieve waterverzachter met gepatenteerde technologie. Als vaste partner kreeg Geert als eerste de kans om in België de toestellen te verdelen. Zo gezegd, zo gedaan. “Delta is de enige waterverzachter die volledig in België ontwikkeld werd en gemaakt wordt. Het is een puur Belgische uitvinding met ook een maatschappelijke factor: de assemblage gebeurt in een sociale werkplaats in Mortsel,” benadrukt Jonas. Het vernieuwende karakter van Delta zit met name in het feit dat een toestel niet langer aangesloten moet worden op het elektriciteitsnet en dat het spoelen van de harsdeeltjes (de bestanddelen die de kalk uit het water verwijderen) gebeurt op basis van het effectieve waterverbruik en niet langer volgens vaste tijdstippen. “Daarnaast gebruikt Delta de meest fijne hars die bovendien gecomprimeerd wordt in een compact volume. Op die manier is het contactoppervlak groter dan bij andere modellen en gebeurt de ontkalking op een efficiëntere manier met een grotere capaciteit.”

Delta waterontharder

Gezien worden
GH Systems is een B2B-bedrijf. Het richt zich op sanitaire groothandels en bedrijven die gespecialiseerd zijn in waterbehandeling en -zuivering. “Toch hebben we er zelf alle baat bij om het merk Delta-waterontharders ook bij de loodgieters en de eindconsumenten te promoten. We moeten als merk aanwezig zijn in de groothandel, maar uiteindelijk zijn het de eindklanten die de beslissing nemen tussen de verschillende merken van waterverzachters.” Met een achtergrond als marketeer neemt Jonas die taak op zich. Dat gebeurt op verschillende manieren. Onder andere door events en opleidingen te ondersteunen bij groothandels, maar evengoed met online marketing. Daarnaast rijden vier vertegenwoordigers continu het land af voor prospectie en verkoop.

Blijvende vernieuwing
Met Delta waterontharders richt GH Systems zich zowel op particuliere eindklanten als industriële eindklanten. Met name in de horeca is een waterverzachter een noodzaak om dure keukenapparaten te beschermen tegen kalkaanslag. “Het grote voordeel is dat onze systemen parallel geschakeld kunnen worden om hogere capaciteiten aan te kunnen. De technologie blijft identiek, maar het debiet aan zacht water wordt exponentieel groter.” Grosso modo bestaat het gamma van Delta uit twee lijnen: Simplex en Duplex. Simplex bestaat uit één harsfles. Duplex bevat twee harsflessen die gelijktijdig werken. Op die manier genieten gebruikers op elk moment van zacht water, ook wanneer een van de twee harsreservoirs gespoeld wordt. “Er is zeker nog heel veel potentieel in België voor waterverzachters. We blijven ook vernieuwen met nieuwe producten, bijvoorbeeld een mobiele waterontharder in een schokbestendige koffer. Die laat de loodgieter toe om ter plaatse een verwarmingsinstallatie op te starten en meteen te vullen met zacht water. Steeds meer fabrikanten van verwarming eisen een dergelijke aanpak.”

Tekst | Arne Vansteenkiste   Beeld | GH Systems