“Dankzij regelmatig onderhoud vermijd je onnodige kosten”

Met welke factoren moet je vandaag de dag rekening houden wanneer je een nieuw dak plaatst of een bestaand dak renoveert? Zijn er eventuele fiscale voordelen aan verbonden? Bart Ceustermans, zaakvoerder van dakspecialist LID helpt ons op weg.

BV: Vroeger werden platte daken ingedeeld volgens de opbouw. Is dat vandaag ook nog zo?

Bart Ceustermans: “Ik zou nu eerder een onderscheid maken op basis van materialen en hoe ze worden toegepast. Particulieren kiezen vaak voor duurdere materialen, met een levensduur van zo’n 50 jaar. Bij industriële daken gaat men eerder voor materialen met een wat lagere kostprijs en een levensduur van zo’n 30 jaar. Maar daar zijn natuurlijk nog heel wat verschillende mogelijkheden in.”

BV: De keuze is duidelijk uitgebreid …

“Ja, en daar knelt het schoentje vaak. Want hoe maak je nu de juiste keuze in dat ontzettend ruime aanbod? Isolatie, draagkracht, druksterkte, het al dan niet belopen van het dak, windbelasting, hellingsgraad, plaatsen van zonnepanelen, levensduur … zijn maar enkele factoren waarmee je rekening moet houden. Bovendien geldt ook: in welke materialen je ook investeert, voor een optimale levensduur is ook een regelmatig onderhoud van je dak cruciaal. Het is zoals met je auto: door regelmatig een onderhoud in te lassen, kan je heel wat dure en onnodige kosten vermijden. Mijn advies luidt dus ook altijd om niet zelf op zoek te gaan naar antwoorden, maar je grondig te laten adviseren door iemand met kennis van zaken.”

BV: Van welke premies of fiscale voordelen kan men vandaag genieten? 

“Sinds januari 2018 kunnen de meeste bedrijven genieten van een verhoogde investeringsaftrek van 20%. Deze is daarmee fors gestegen ten opzichte van vorig jaar. Een uitgelezen kans dus om je investering in dakisolatie en dakdichting te plannen. Dit verhoogde percentage blijft in 2018 en 2019 bestaan en wordt daarna vermoedelijk verminderd. Daarnaast heb je ook nog steeds recht op de premies voor dakisolatie. De combinatie van beide is natuurlijk heel interessant!” 


TPO dakbedekking door LID.

Tekst | Hilde Neven  Beeld | Els Verbakel