Derde editie Prototyping overtreft stoutste verwachtingen

De derde editie van Prototyping in Kortrijk Xpo op 8 en 9 november 2017 overtrof de stoutste verwachtingen. Organisator Kortrijk Xpo, in samenwerking met Howest – Industrial Design Center, klokte af op net geen 2.500 bezoekers (2.494) en bewees zo dat dit event gericht op al wie die actief is op het vlak van productontwikkeling, prototyping en productie in kleine volumes nog flink wat groeimarge heeft.

“Een stijging met 22,70% in het aantal bezoekers ten opzichte van 2016 bewijst dat PROTOTYPING zijn plaats in de markt veroverd heeft. Ons aanvoelen is dat het aanbod in de juiste richting uitgroeit en dat er gaandeweg breder wordt gegaan dan louter prototyping, de insteek die de start vormde van dit event”, stelt Exhibition Manager Annick Pycarelle.

Randmanifestaties scoren hoog
Vooraf was niet enkel heel wat werk gemaakt van het aanbod zelf, maar ook van diverse randmanifestaties. Dit aanvullende programma ging niet louter om het tonen van het marktaanbod, maar minstens evenzeer om het bredere duiden daarvan.

Eén van de blikvangers was de materialententoonstelling van Materia. Materia, een Nederlands instituut dat wereldwijd naam en faam geniet op het vlak van materiaalinnovatie, stelde 96 materialen en 10 mock-ups in groter formaat tentoon op een monumentale ‘catwalk’ van verbluffende materialen. Composiet- en textielstructuren, geprint hout, fietsen in geprint metaal of in gerecycleerde kunststof,… het zijn maar enkele voorbeelden van zaken die de aandacht trokken.

Daarnaast kon men zijn hart ophalen aan tal van andere zaken. Zeer gesmaakt waren, bijvoorbeeld, de demo’s in de VR & AR-hoek. Hier stapten bezoekers binnen in een virtuele omgeving en ervoeren ze welke VR-toepassingen hen op hun specifieke domein een verdere meerwaarde konden bieden.

Uiterst inspirerend was tevens de Belgische première van de ‘Family of the future demonstrator’, een zeer druk bezocht avondevent waarmee de eerste beursdag werd afgesloten. Dit lokte tal van richtinggevende spelers uit de additive manufacturing, die geboeid luisterden naar wat onder meer de CEO van Materialise, Fried Vancraen, te vertellen had over co-creatie (nvdr: Family of the future is een demo-project dat het resultaat is van een samenwerking van 30 bedrijven en onderzoekscentra in additive manufacturing). Tegelijkertijd gooide ook Dirk Torfs, CEO van Flanders Make, hoge ogen. Hij stelde dat Family of the future een zeer mooi voorbeeld is van de sterke digitale transformatie van de maakindustrie in ons land.

Annick Pycarelle: “De doelstelling van het Family-project, een initiatief van Flam3D, is het tonen van toepassingen van diverse en gecombineerde 3D printtechnieken. De nadruk ligt daarbij vooral op het feit dat enkel zinvolle toepassingen 3D printen succesvol maken. Dan gaat het onder andere over toepassingen voor de medische industrie en gepersonaliseerde producten.”

Prototyping Kortrijk

“Dit project kan je ruimer kaderen in het seminar-programma. Bij de seminars gingen de effectieve
‘case studies’ niet echt verwonderlijk met de meeste aandacht lopen. Ik denk dan onder meer aan de Materialise-presentatie van de case Volvo Cars. Dit verduidelijkte hoe Volvo zijn assemblage verbeterde dankzij 3D printen. Andere hoogvliegers waren op hun beurt presentaties van Decathlon / B’Twin en Procter & Gamble. Bij Decathlon / B’Twin werd de bezoekers een verhaal verteld over hoe men evolueerde van een gesloten naar een open prototyping afdeling, en werd daarbij het hoe en waarom geschetst. Procter & Gamble pakte dan weer uit met het InQbet project. InQbet gaat over de ‘lean development’ van fysieke producten en stimuleert de ontwikkeling van nieuwe consumentenproducten in een ‘slanke’ en op de gebruiker afgestemde, uitgebreide infrastructuur.

Bart Grimonprez van partner Howest kan zich helemaal vinden in het commentaar van de organisatie.

“Dit bijzondere concept met zijn doorloopstanden zorgt voor een zelden geziene openheid en toegankelijkheid, waardoor het event bijzonder uitnodigend is”, reageert hij. “Opvallend was dat PROTOTYPING duidelijk meer omvat dan louter 3D printing en machines. Het gaat om elektronica, ontwerpconsultancy, materialen, serviceverleners, enzovoort, die het plaatje compleet maken voor elk bedrijf dat innovatief wil blijven.”

“Waar je ook niet naast kon kijken, was dat iedereen die iets te betekenen heeft op het vlak van productcreatie in Kortrijk te vinden was. Dan bedoel ik uiteraard niet enkel mijn eigen Howest, maar ook, bijvoorbeeld, Agoria en Flam3D. Zij zorgden voor netwerkmomenten die het concept van de klassieke, droge receptie niet één, maar minstens twee niveaus hoger tilden. Dit alles zorgde ervoor dat PROTOTYPING ervaren werd als nog meer ‘incontournable’ dan voorheen. Dat laatste werd ook geïllustreerd door toenemende interesse van over de grens, de Franse markt is duidelijk eveneens gewonnen voor dit idee!”

Volgende editie
Afsluiten van de ene organisatie betekent dat je meteen vooruitkijkt naar de toekomst. De organisatie legde daarom al de datum vast van de volgende, vierde editie. Die zal plaatsvinden op 7 en 8 november 2018 in het vertrouwde Kortrijk Xpo. Meer informatie nodig? Surf dan naar
www.prototypingxpo.com.