Directe verbinding tussen ontwerp en eindproduct

Het nieuwe internationale hoofdkwartier van Kreon in Opglabbeek is het resultaat van een verbluffende kruisbestuiving tussen verlichting en architectuur en weerspiegelt zo de identiteit en filosofie van het bedrijf. “De praktische meerwaarde van het gebouw situeert zich vooral in de directere verbinding tussen ontwerp en eindproduct“, klinkt het bij de fabrikant van geavanceerde lichtoplossingen.

In 2007 verhuisde Kreon, de internationale referentie in designarmaturen, zijn hoofdkwartier van de Frankrijklei in Antwerpen – waar het in 1982 gesticht werd – naar het Limburgse Opglabbeek. Het bedrijf met wereldwijd zestien dochterondernemingen (met het Zwitserse verlichtingsbedrijf Belux als jongste telg) breidde dat hoofdkwartier vorig jaar uit met een aanpalende nieuwbouw, een investering van 6 miljoen euro. Voor het concept en de uitwerking sloeg Kristof Pycke, art director bij Kreon, de handen in elkaar met CONIX RDBM Architects.

Vlottere communicatie
“Het nieuwe hoofdkwartier kwam er vanuit de behoefte aan een representatief kantoorgebouw en meer magazijnruimte”, steekt Philippe Van Doormaal, marketing- en communicatiemanager bij Kreon, van wal. “Het nieuwe gebouw biedt onderkomen aan verschillende functies: een landschapskantoor, een lichtlabo, drie vergaderzalen, een ‘experience room’ voor opleidingen, alle administratieve diensten, een interactieve showroom en logistiek. Doordat verschillende functies voortaan in één gebouw opgenomen zijn, wordt de bebouwde oppervlakte veel compacter en ontstaat er een directe verbinding tussen ontwerp en afgewerkt product. Omdat alle operaties in het nieuwe gebouw van 4800 m² onder één dak plaatsvinden, zullen de interactie en de communicatie (ook met de klanten) nog vlotter verlopen.”

Inrichting kantoor Kreon Opglabbeek

Aangenamer voor werknemer én klant
Het nieuwe gebouw betekent ook een nieuwe stap op het vlak van energiezuinigheid, dankzij geothermie en vloerverwarming. Zonnepanelen beslaan nagenoeg het volledige dak van het oude gebouw. Het dak van het nieuwe gebouw werd daarvan gevrijwaard om er een dakterras van 1.500 m² aan te leggen. Dat is voorzien van houten vloerafwerking, groene begroeiing en lange grassen, geïnspireerd op de High Line in New York.

“We willen hier, naast een efficiëntere manier van werken en een betere energiescore, ook een aangenamere werkomgeving creëren voor de 35 werknemers die er aan de slag zijn”, benadrukt Van Doormaal. “Dankzij de vide, centraal in het gebouw, zijn de kantoren vanuit de toonzaal zichtbaar en bereikbaar via een brede trap. Zowel in het interieur als het exterieur – ook aan de klanten werd gedacht – nodigen openheid, licht en zichten uit om Kreon verder te ontdekken. Het aanbod van Kreon en Belux kan op die manier in functioneel en architecturaal perfecte omstandigheden gedemonstreerd worden. Ook de vijver met een natuurlijke overloop in de vorm van een wadi en het aantrekken van lokale fauna en flora aan de voorzijde van het gebouw, moeten daarin gekaderd worden. Ze bieden een prachtig groen zicht op het gelijkvloers vanuit de showroom.”

Architectuur Kreon Opglabbeek

Inspireren
Creativiteit en technische vastberadenheid zijn essentiële elementen in de cultuur van Kreon. Omdat die filosofie in het nieuwe hoofdkwartier werd geïntegreerd en in alle details van het gebouw wordt weergegeven, zal het gebouw volgens Van Dormaal voor de werknemers zelfs meer zijn dan enkel een aangename werkplek. “Het gebouw zal hen ongetwijfeld ook inspireren”, besluit hij.

Tekst | Wouter Polspoel   Beeld | Serge Brison