Fiscaal advies: kunst op kantoor

Een fresco op een kantoormuur, een antieke schrijftafel, een schilderij om een vergaderzaal op te fleuren…  Hoe financiert u al die kunst – privé of via uw vennootschap? 

Kunst en antiek verminderen niet in waarde, vindt de administratie. En dus kunt u die niet afschrijven. “Wel aftrekbaar zijn kunstwerken die onlosmakelijk met een gebouw verbonden zijn, zoals een fresco op de muur van uw werkruimte of een antiek bureau waaraan u dagelijks werkt”, weet Dirk Van Collie, vennoot van accountancykantoor Alaska Kortrijk-Ieper.

Ook de huur van kunst door de vennootschap is fiscaal aftrekbaar. Van Collie: “Kunst huren als decoratie voor uw werkruimte is perfect te verantwoorden. Dat kan van derden en van uzelf, tegen een marktconforme huurprijs. Privé wordt u slechts voor 30 procent belast op dit huurinkomen. Bovendien geniet u ook van een kostenforfait van 15 procent. Stel een huurcontract op en bouw eventueel ook een aankoopoptie in, net zoals kunstverhuurbedrijven dat doen.”

Vruchtgebruik verkopen aan vennootschap
Er is nog een tweede mogelijkheid om kunst die u privé aankoopt als decoratie in uw vennootschap aftrekbaar te maken. “U koopt een werk privé en u verkoopt het vruchtgebruik aan de vennootschap. De vennootschap verwerft het vruchtgebruik voor 10 à 15 jaar, en kan dat afschrijven. Dit vruchtgebruik is de geactualiseerde waarde van vandaag van de genots(huur)waarde over de looptijd van het vruchtgebruik”, weet Van Collie. “Zo financiert u een belangrijk deel van de totale aankoopwaarde van het kunstwerk vanuit uw vennootschap. De vergoeding voor het vruchtgebruik die u in één keer ontvangt, is ook onbelast. Bovendien dooft het vruchtgebruik na de vooropgestelde looptijd uit zonder vergoeding.”

“Zo’n constructie, hoe interessant ze ook is, past u het best niet om de haverklap toe”, waarschuwt Dirk Van Collie. “Net als bij de huur van kunst blijft het de bedoeling uw werkruimte een kwaliteitsvolle en professionele uitstraling te geven.”

Een collectie uitbouwen
Met de reserves in een vennootschap kunt u ook perfect kunst en antiek kopen als belegging, bevestigt Van Collie. “Maar let op dat u als vrije beroeper dit in uw vennootschap als goede huisvader doet. Doet u het te vaak, dan kan het als een commerciële activiteit gezien worden.”

Vergeet ook niet dat de meerwaarde altijd belast wordt. “Als u uw vennootschap opdoekt, komen de verborgen meerwaarden boven water. Als u dus kunstwerken in uw vennootschapscollectie hebt die na jaren substantieel meer waard zijn geworden, moet u op die meerwaarde vennootschapsbelasting betalen plus de roerende voorheffing. Daarom brengt u uw beste stukken beter onder in uw privécollectie”, besluit Dirk Van Collie.