Gebouwbeheersysteem verzekert comfort gasten en energiezuinigheid

Hotels vormen een uniek ecosysteem. Elk schakeltje in die keten is cruciaal om het comfort van de gasten te waarborgen. Martin’s hotels beheerst die kunst als geen ander en kiest voor authentieke locaties om zijn gasten een op-en-top unieke beleving te schenken. Achter het aangename binnenklimaat zit een sterk staaltje technisch kunnen verborgen, een primeur voor een Belgisch hotel. Het gebouwbeheersysteem van Beckhoff Automation regelt alle HVAC-technieken tot in de puntjes. Met oog voor comfort en energiezuinigheid.

Beckhoff AutomationDe gemene deler van elk Martin’s hotel is de aparte omgeving met toegevoegde waarde op historisch of architecturaal vlak.

Heeft u zich ooit al afgevraagd wat er schuilgaat achter de magie van een hotel? Business Vlaanderen kreeg de kans om een kijkje te nemen achter de schermen bij Martin’s Rentmeesterij in Bilzen en te ontdekken welke technieken vandaag aangewend worden om klanten in de watten te leggen. Een voorrecht want de gemene deler van elk Martin’s hotel is de aparte omgeving met toegevoegde waarde op historisch of architecturaal vlak. In het Limburgse Alden Biesen is dat niet anders. Martin’s Rentmeesterij maakt er deel uit van de uitzonderlijke site van de Landcommanderij Alden Biesen. Het gebouw mag dan wel teruggaan tot de dertiende eeuw, de gasten verlangen te kunnen genieten van hedendaags comfort. Stefano Garofani, technisch directeur voor de Vlaamse hotels in de keten legt uit: “De keuze voor authentieke gebouwen is wat ons onderscheidt van andere hotelketens. We willen onze gasten een op-en-top unieke ervaring bezorgen waarin gastvrijheid en comfort centraal staan. Tegelijkertijd is zorg voor het milieu en duurzaam werken topprioriteit voor ons. Toen één van de onderaannemers het gebouwbeheersysteem van Beckhoff Automation voorstelde, zagen wij een mogelijkheid om aan beide eisen te voldoen.”

Beckhoff Automation

Tand des tijds doorstaan
De onderaannemer waarvan sprake was CAS, specialist in HVAC-elektriciteitswerken uit Heusden-Zolder. Zaakvoerder Vincent Castermans aarzelde niet om de voordelen van het systeem te onderstrepen voor de hotelketen: “Het is een vrij programmeerbaar systeem, waar alle technieken van een gebouw in kunnen worden geïntegreerd. Naast HVAC liggen er ook mogelijkheden voor verlichting, brandbeveiliging en zelfs een koppeling met het boekhoudsysteem. Alles kan op die manier automatisch verlopen en vanop afstand gecontroleerd worden.” Voor Martin’s Rentmeesterij was het een eerste kennismaking en bleef de integratie vooralsnog beperkt tot de HVAC-installaties. Castermans: “Dat is meteen de tweede troef van het systeem van Beckhoff Automation. Een gebouw is een levend organisme. Het verandert doorheen de tijd. Er kunnen nieuwe functionaliteiten nodig zijn, maar er kunnen er ook wegvallen. In dit geval zal men hier geen nieuwe hardwarecomponenten nodig hebben. Je hoeft eigenlijk enkel de software anders te programmeren. Een gebouwautomatiseringssysteem dus dat de tand des tijds doorstaat.”

Beckhoff AutomationMartin’s hotels wil zijn gasten een op-en-top unieke ervaring bezorgen waarin gastvrijheid en comfort centraal staan.

Vruchten plukken
Martin’s Rentmeesterij kreeg de primeur om als eerste Belgische hotel voor het gebouwbeheersysteem van Beckhoff Automation te kiezen. In Duitsland en Zwitserland zijn ze al langer overtuigd van de meerwaarde. Ook voor Garofani zijn de vruchten die Martin’s Rentmeesterij plukt van deze keuze onmiskenbaar. “Voor terugkerende klanten bereiden we de kamer graag helemaal volgens hun wensen voor. In andere hotels verhogen de kamermeisjes de temperatuur wanneer ze ’s ochtends de kamer in orde brengen. Hier kan dat bij wijze van spreken met een druk op de knop, net voor de klant incheckt. Berekent u zelf maar hoeveel energie dat kan uitsparen.” Martin’s Hotels draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Dat het gebouwbeheersysteem alle informatie over het energieverbruik per kring, per gebouw en per afdeling bijhoudt, opent dus veel mogelijkheden. “Op basis van de gegevens die we verzamelen zullen we onze grootste energievreters kunnen identificeren en onze installaties optimaliseren. Als hotel moet je altijd streven naar het best mogelijke evenwicht tussen een zo hoog mogelijk comfort en een zo laag mogelijk energieverbruik”, besluit Garofani.Beckhoff AutomationHet gebouwbeheersysteem van Beckhoff Automation is het ideale instrument om een hotel nog beter te kunnen uitbaten.

Tekst |  Valérie Couplez     beeld | Beckhoff Automation
Uitgelichte afbeelding: Stefano Garofani (Martin’s hotels), Vincent Castermans (CAS) en Johnny Vangeel (Beckhoff Automation) kunnen terugkijken op een geslaagd project en dito samenwerking in Alden