“Goede bemiddeling bij overname is cruciaal”

Als er binnen de familie niemand geïnteresseerd is om het roer in handen te nemen, is het voor zaakvoerders van kmo’s geen sinecure om de juiste overnemer voor hun bedrijf te vinden. Als ze hun pensioengerechtigde leeftijd naderen, gaat de tijd dringen. Dankzij de bemiddeling van Dealmakers vond Jaak Deneyer, zaakvoerder en eigenaar van DEN Medical, op een vrij korte termijn toch een geschikte partner.

Jaak Deneyer was decennialang de draaischijf van DEN Medical. Dat bedrijf specialiseert zich in de distributie van medische apparatuur, hoofdzakelijk voor chronische ziekten. “Mijn zakelijke motivatie was wat gezakt nadat mijn echtgenote enkele jaren geleden overleed. Bovendien was ik zelf de kaap van de 65 lentes gepasseerd. Daarom moest ik op zoek naar een geschikte overnemer voor mijn bedrijf. Mijn dochter wou de firma liever niet overnemen.”

DealmakersJaak Deneyer: “Ik ben tevreden met de rol die Dealmakers heeft gespeeld.” (Beeld: Triptyqu)

Shortlist van kandidaten
Na overleg met zijn bank, kwam hij in contact met Dealmakers. “Na de eerste vertrouwelijke gesprekken gingen we aan de slag om alle vereiste informatie te verzamelen, zodat we het bedrijf op de juiste manier in de markt konden plaatsen”, legt Dennis Vandersmissen, partner bij Dealmakers, uit. “We hebben vervolgens een shortlist van kandidaten samengesteld, met geïnteresseerde partijen vertrouwelijkheidsovereenkomsten getekend en verschillende gesprekken met potentiële kopers afgerond. Daarna kwam de heer Deneyer de onderhandelingen vervoegen.”

Vlotte overname
Tussen het eerste contact van Jaak Deneyer met een potentiële koper en de uiteindelijke overeenkomst met overnemer South Shore Ventures (op 29 december 2017) zat een termijn van zeven maanden, wat niet zo veel is. “Je weet niet wat je van zo’n traject mag verwachten, maar ik ben blij met de rol die Dealmakers gespeeld heeft. Op precaire momenten hebben ze met pendeldiplomatie discussies tussen de advocaten mee weg gemasseerd en doorheen het hele verhaal kon ik op een goede begeleiding rekenen. Zoals contractueel afgesproken was ik de eerste maanden beschikbaar voor de kennisoverdracht en kan de overnemer nog altijd op mij rekenen voor specifiek advies. Al bij al is de overname heel vlot gegaan”, besluit Jaak Deneyer.

Tekst | Bart Vancauwenberghe  Beeld | Dealmakers
Uitgelichte afbeelding: 
Dennis Vandersmissen en Dealmakers vonden een geschikte overnemer voor DEN Medical.