Groene gemeente waar altijd wat te beleven valt

“Rotselaar is een rustige en groene gemeente waar altijd wat te beleven valt”, zegt burgemeester Dirk Claes, wanneer hij ons in het gemeentehuis ontvangt. “Daarnaast zijn we een ondernemende gemeente met veel economische diversiteit, maar ook met uitdagingen.”

BV: Wat zijn de economische troeven van Rotselaar?

Dirk Claes: “Wie over ondernemen in Rotselaar spreekt, denkt onmiddellijk aan het Wingepark. Dat bedrijventerrein ligt op een steenworp van de E314 en is de thuishaven van ongeveer 35 bedrijven,  samen goed voor meer dan 2000 jobs in de gemeente. Dan heb je nog de vestiging van Danone die in het oog springt. Oorspronkelijk gestart op de bedrijfssite van het voormalige Stassano, groeide die fabriek jaar na jaar. Vandaag werken er ongeveer 600 mensen en als gemeentebestuur hebben we ervoor gezorgd dat verdere uitbreiding van de fabriek mogelijk is. Daarnaast hebben we een aantal toonaangevende kmo’s op ons grondgebied, zoals de inlegzolen die BORGinsole ontwikkelt of de sportkleding van Vermarc. Onze grootste troef is misschien wel de economische diversiteit die je hier in Rotselaar vindt.”

BV: Hoe merk je die veelzijdigheid van de gemeente?

“Naast de jobs in de kmo’s is er in Rotselaar werkgelegenheid in verschillende sectoren. Zo is het onderwijs in onze gemeente goed voor 300 jobs en 2500 scholieren. We hebben 6 basisscholen op ons grondgebied: 4 gemeentelijke en 2 uit het vrije net. Dan zijn er nog het Montfortcollege en de Hagelandse Academie voor Muziek en Woord. Onze scholen zijn verspreid over het grondgebied, dus springt die werkgelegenheid niet in het oog. Aansluitend bij het onderwijs heb je alles wat te maken heeft met de buitenschoolse kinderopvang. Die organiseren we op vijf verschillende locaties en uniek daarbij is dat we de kinderen de mogelijkheid geven om te proeven van sport en cultuur. Tekenen, voetballen, dansen, … kinderen volgen die activiteiten als alternatief voor de buitenschoolse opvang. Dat is leuk voor de kinderen en handig voor hun ouders, want die hoeven niet meer zo vaak taxi mama of papa te spelen. Onze kinderopvang creëert ook jobs en volgens mij wordt die sector nóg belangrijker.”

BV: Hoe gaat het met de zorgsector?

“De seniorenresidenties zijn in opmars in Rotselaar. Nu hebben we al twee rusthuizen en twintig assistentiewoningen. Daar komen op relatief korte termijn 75 woningen bij: 50 in Wezemaal en 25 in Werchter. Mogelijk volgen er daarna nog vijftig assistentiewoningen in Rotselaar. Die nieuwe woningen in onze dorpskernen zijn broodnodig want we zien we dat veel 65-plussers hun ruime gezinswoning met tuin inruilen voor een appartement of assistentiewoning. Vandaag vertrekken die mensen jammer genoeg uit Rotselaar, simpelweg omdat het juiste aanbod niet bestaat. Er is nog een reden waarom extra appartementen in onze dorpskernen nodig zijn. Als we daar meer inwoners hebben, trekt dat ook de kleinhandel aan. Die heeft bij ons een stevige duw in de rug nodig. Niet dat we de ambitie hebben om te concurreren met winkelcentra zoals in Haacht of Tremelo, maar een bakker, slager en kleine buurtwinkel zijn hier meer dan nodig in de kernen.”

BV: Hoe belangrijk is Rock Werchter voor Rotselaar?

“Rond de zomermaanden draait het hier natuurlijk allemaal rond de festivals. Die bedrijvigheid begint ongeveer eind mei en duurt tot in augustus. Ook veel bedrijven zijn hier ontstaan in de schoot van Rock Werchter. Dat is in de eerste plaats de organisatie van Herman Schueremans, die nu onder Live Nation werkt. Ook podiumbouwer StageCo en een bedrijf zoals The Power Shop hebben een ijzersterke reputatie. Op de festivalweide zelf wordt er nu hard gewerkt aan Werchter Park. Dat openbare landschapspark moet klaar zijn tegen 2018 en wordt een publieke tuin voor de mensen in Rotselaar. Sowieso staat de vrijetijdssector heel sterk in onze gemeente. Hier valt elke dag wel wat te beleven.”

BV: Kan u daar voorbeelden van geven?

“In Werchter vind je het belevingscentrum Rock Werchter X in de voormalige brouwerij van Jack-Op. Daar verneem je alles over de geschiedenis van het festival, je kan er terecht in het cultuurhuis en proeft er van het bier dat we weer nieuw leven ingeblazen hebben. In het centrum van Rotselaar is er het vrijetijdscentrum in de Menatoren – ook een oude brouwerij die we gerestaureerd hebben – en natuurlijk is er de plas en het nieuwe sportcomplex de Toren. Wijnliefhebbers mogen het Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn in Wezemaal niet missen. Dat centrum vond een thuis in het oude gemeentehuis daar, ook een gebouw dat we grondig gerenoveerd hebben. Je merkt het al: zowat elk gebouw dat de gemeente bezit, hebben we de afgelopen jaren grondig opgefrist en een nieuwe bestemming gegeven. Dat trekt bezoekers aan en zorgt voor leven in de brouwerij.”

BV: U bent ook ondernemer?

“Ja, in het centrum van Wezemaal heb ik brasserie Boeres sinds zestien jaar, maar het zijn mijn kinderen die er alles in goede banen leiden. Laat ons zeggen dat ik me beperk tot de speurtocht naar nieuwe bieren en wijnen. Schrijf maar dat ik kies voor het leukere werk. Boeres is een zaak met een traditie. Als kind woonde ik in de buurt en toen was het nog een echt volkscafé. De cafébaas – Georges ‘Boeres’ Aeles – was een kleurrijk figuur in het dorp. Mijn grootmoeder stuurde me altijd met een boodschap of een berichtje naar het café, dus was ik er kind aan huis. Toen het café voor de laatste keer de deuren sloot, was ik de laatste klant in de zaak. Dat was op 31 december 1989 en daarna heeft de zaak zeker tien jaar leeggestaan. Toen ik de kans kreeg om het gebouw te kopen, heb ik geen moment getwijfeld. Een stukje geschiedenis van ons dorp nieuw leven inblazen, is echt iets voor mij.”

Tekst | Tom Goossens     Beeld | Dirk Vertommen


Leaderboard banner CityD