“Met houtskeletbouw zet je de verwarming drie graden lager”

Ecologische en economische bouwmethodes bepalen de laatste jaren de huizenmarkt. Dat wist het Belgische Hout en Bouw Renovatieteam al langer dan vandaag. Ruim acht jaar specialiseren zaakvoerder Arne Verbeke en zijn zevenkoppig team zich in houtskeletbouw. “Houtbouw is de beslissende stap naar duurzaam wonen,” klinkt het.

Bij Hout en Bouw Renovatieteam vind je mensen met een liefde voor het milieu. Kijk maar naar zaakvoerder Arne Verbeke. Zijn focus op duurzaam wonen trekt hij thuis door. “Ik probeer duurzaam te leven,” vertelt hij. “Dat wil zeggen: met zo weinig mogelijk vervuilende bouwstoffen. Natuurlijk primeert het wooncomfort en kwaliteit, maar ik wil mijn steentje bijdragen aan een duurzame wereld.” Sinds 2009 trekt hij samen met zijn team volop de kaart van houtskeletbouw. “Dat is meer dan ooit de toekomst van de bouwwereld. Het is een duurzame bouwmethode die zich uitstekend leent voor zowel appartementen, woningen, als bedrijfsgebouwen.”

BV: Houtskeletbouw zit de laatste jaren in de lift. Hoe verklaart u dat?

Arne Verbeke: “Houtskeletbouw heeft vele troeven. In de eerste plaats liggen de isolatiewaarden voor dezelfde wanddikte een pak hoger dan bij traditionele bouw. Bovendien ben je zeker van een correcte luchtdichting, wat interessant is voor wie het label lage energie, BEN of passief wil bereiken.”

“Ook kan er met houtskeletbouw snel gewerkt worden. In ons atelier bijvoorbeeld, maken we bij de opbouw geen gebruik van water. Daardoor is de houtconstructie onmiddellijk droog en is het huis sneller bewoonbaar. Bovendien is houtskeletbouw vijfmaal lichter, ideaal voor minder draagkrachtige bouwkavels.”

Skeletbouw hout en bouw

BV: Houtbouw zou ook meehelpen aan een hoger wooncomfort. Klopt dat?

“Ja. Dankzij de uitstekende isolatiewaarden en het vochtregulerend systeem verbruik je met houtskeletbouw minder energie. Zo kan je de verwarming twee à drie graden lager zetten, maar toch dezelfde gevoelstemperatuur als bij traditionele bouw bekomen. Dat zijn kleine verschillen die een grote invloed hebben op de energiefactuur.”

BV: Is houtskeletbouw niet een pak duurder dan de traditionele baksteen?

“Nee, dat valt goed mee. We halen dezelfde en vaak zelfs betere isolatiewaarden als bij een baksteen. Daardoor kom je ongeveer uit aan dezelfde prijs. Kies je voor een combinatie van steen en hout, dan betaal je iets meer. Maar dan haal je ook de beste kwaliteit in huis.”

Houten gevel Brugge bos

BV: Over isolatie gesproken. Jullie werken vooral met cellulose-isolatie. Waarom precies?

“Omdat het een vochtregulerend product en een goede warmtebuffer is in de zomer. Alsook voor een uitstekende geluidsisolatie zorgt. Cellulose wordt onder druk ingeblazen, daardoor sluit het perfect aan tegen de constructie en ben je zeker van een naadloze isolatielaag.”

“Cellulose-isolatie past ook binnen ons duurzaam verhaal. Het bestaat uit gerecycleerde papiervlokken die heel milieuvriendelijk zijn. Bovendien kan het isolatiemateriaal na demontage hergebruikt worden.”

Chaletstraat aluminium raamprofielen

BV: Naast houtskeletbouw focussen jullie op houten en houten-aluminium raamprofielen. Welke zou u mij aanraden?

“Ze hebben allebei hun sterke punten. Houten schrijnwerk wordt gekenmerkt door een strak profiel en hoge isolatiewaarden. Het past bij elk soort huis: van moderne en eigentijdse villa’s tot stijlvolle gebouwen die eenvoud uitstralen. Daarnaast geniet je van tien jaar garantie op het lakwerk. Dat krijg je bijna nergens anders.”

“Houten-aluminium profielen combineren de warmte van hout en het gemak van aluminium. Er komt weinig onderhoud bij kijken. Ook de akoestische isolatie is met hout-alu subliem. Ik ben ervan overtuigd dat dit materiaal het buitenschrijnwerk de komende decennia kan domineren.”

Houtbouw Gent

Tekst | Jens Demets     Beeld | Hout en Bouw Renovatieteam