Iedereen bakt

Of het nu komt door het televisieprogramma Heel Holland Bakt van Omroep Max waarin tien Nederlanders strijden om de titel beste thuisbakker, maar bakken is een trend. Is de bakvirus bij jou ook toegeslagen, begin dan met eenvoudige recepten. Door te oefenen krijg je vertrouwen in het patesserievak en leer je omgaan met de oven, materiaal en de ingrediënten. Appeltaarten en cup cakes zijn lekkere baksels om mee te beginnen. We benoemen de belangrijkste materialen die onmisbaar zijn zoals een goede oven, mixer, bakplaat, bakblikken en een taartplateau.

Oven

Bij ovens zijn er de conventionele oven, heteluchtoven, magnetronoven en een stoomoven. Een conventionele oven warmt voedsel op door de boven- of onderkant op te warmen of alle kanten tegelijk. Een heteluchtoven gebruikt een ventilator om hete lucht door de oven te blazen. Dit zorgt voor een gelijkmatige verwarming in de oven. Een magnetronoven is een magnetron die je ook kunt gebruiken als oven. Een stoomoven gebruikt waterdamp om het voedsel te verhitten. Voor het voornamelijk bakken van taarten en broden is een oven met alleen boven en onder warmte de beste keus. Dit type oven laat taarten gelijktijdig verwarmen en rijzen.

Mixer

Zowel handmixers als staande mixers beschikken over het algemeen over verschillende snelheden en hebben vaak ook een turbo stand. Bij een handmixer zijn over het algemeen 3-5 snelheden genoeg. Bij een staande mixer ligt dit tussen de 5-10. Het wattage geeft de kracht aan van de mixer. Hoe hoger het wattage, hoe meer kracht de mixer heeft. Bak jij veel brood, dan is een krachtige motor belangrijk.

Hand materiaal

Een weegschaal en maatbeker, goede garde en een basis-set van bakvormen: springvorm, cup cakevorm en cakeblik, deegroller, mengkommen, spatels, lepels en een rol bakpapier. Een Taartplateau
mag niet ontbreken. De zelfgebakken taart wordt op een mooie manier gepresenteerd en blijft goed in vorm. Om het gebak en taart vers te houden, zijn er taartplateaus met deksel en stolp. Voor de professionele thuisbakkers is er de warmhoudvitrine. Het apparaat houdt etenswaren op de juiste temperatuur dankzij een regelbaar verwarmingselement. De temperatuur van de warmhoudvitrine kan variëren van dertig tot negentig graden.

Voor het seizoen 2020-21 kunt u zich als kandidaat inschrijven. Dan heeft u nog even de tijd om te oefenen. Wordt u misschien de beste thuisbakker en mag u samen met André van Duin en Janny van der Heijden op de foto.