IKO bevestigt lange termijn verankering in Antwerpen

Blue Gate Antwerp biedt IKO een duurzame toekomst

IKO is een toonaangevend producent van dakbedekkingsmaterialen, isolatie en waterdichtingsoplossingen. Hun vestiging in Antwerpen is al vele jaren één van de belangrijkste productiesites van de wereldwijde IKO groep. Hun aanwezigheid in Antwerpen wordt de komende jaren alleen nog maar versterkt. Zo blijft IKO Antwerpen zeker nog tot 2070 actief op het bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. Sterker: als onderdeel van het eerste eco-effectieve, watergebonden bedrijventerrein in België zet IKO Antwerpen in op duurzaamheid en innovatie met een duidelijke langetermijnvisie. IKO is klaar voor de toekomst, verankerd in haar thuishaven Antwerpen.

IKO en Blue Gate Antwerp: samen sterk in toekomstgericht ondernemen
De verlengde concessie tot minimaal 2070 geeft een nieuwe boost aan IKO Antwerpen. CEO Dirk Theuns is een bijzonder tevreden man. “Dit akkoord zorgt niet enkel voor belangrijke bedrijfs- en werkzekerheid op de Antwerpse site voor meer dan 200 medewerkers van IKO nv en IKO Europe nv, het is ook een grote stimulans voor onze aandeelhouders om te blijven investeren in deze locatie. We hebben dankzij dit project enkele mooie investeringsprojecten kunnen binnenhalen, zoals de complete vernieuwing van één van onze dakrollijnen. Zo willen we nog meer onze stempel drukken als “Lead Plant” binnen de IKO Group”, vertelt Dirk Theuns.

Burgemeester Bart De Wever is tevreden dat IKO haar historische band met Antwerpen versterkt. “IKO blijft actief op het nieuwe bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. Dit eco-effectieve bedrijventerrein is dan ook enkel voorbehouden voor innovatieve ondernemingen met een heldere ambitie op het vlak van circulariteit en duurzaamheid”, bevestigt burgemeester Bart De Wever.

IKO en Blue Gate Antwerp: A perfect match
Dat IKO een prominente plaats heeft verworven op Blue Gate Antwerp, is te danken aan een aantal opmerkelijke verwezenlijkingen. Zo heeft IKO haar Europese headquarter, kennis- en competentiecentrum gevestigd in Antwerpen. De site is de draaischijf geworden voor de centrale IT, ERP, accounting en marketing. Ook is het Europese R&D laboratorium hier gevestigd. Het hoge opleidingsniveau in Vlaanderen, in combinatie met ruime talenkennis, zijn ongetwijfeld de belangrijkste troeven.

Bovendien past de uitbreiding van IKO volledig binnen de ambities van Blue Gate Antwerp. “Blue Gate Antwerp is het allereerste duurzame, eco-effectieve en watergebonden bedrijventerrein in België”, vertelt Caroline Bastiaens, voorzitter en schepen van economie. “De combinatie van onderzoek, opleiding en een expertisecenter met een toonaangevende productielijn is een mooi voorbeeld van een innovatief bedrijf dat bewust kiest voor de unieke kwaliteiten van de site en kan profiteren van de aanwezige infrastructuur en faciliteiten.”

IKO focust op innovatie met duurzame en ecologische producten. Zo ontwikkelde IKO de witte reflecterende bitumen dakrol “IKO Carrara”, die via bijzondere technologie de lucht zuivert en zorgt voor een bewezen reductie van CO2. Mooi voorbeeld is het Antwerpse Sportpaleis dat een IKO-dak heeft met kleurrijke kunststof dakbedekking en geïntegreerde solar cellen.

IKO is heel actief met initiatieven in de circulaire economie. “Sinds enkele jaren recycleren wij al het snij-en productieafval van onze bitumen dakrollen, vermalen, homogeniseren en hergebruiken we dit in onze producten”, gaat Dirk Theuns verder.

Een vernieuwde productie en logistieke site
IKO start vandaag nog met grondige verbouwingen aan de productiesite. Zo worden de productiehal en warehousefaciliteiten sterk uitgebreid, de bestaande gebouwen worden volledig gerenoveerd en de ingang tot de site wordt verplaatst naar een nieuwe locatie. De logistieke zone wordt uitgebreid en volledig nieuw gebouwd. Rond de lente van 2019 zal alles klaar zijn. Tevens voorziet het akkoord met Blue Gate Antwerp in uitbreidingsmogelijkheden voor de IKO site, wat cruciaal is voor een bedrijf met sterke groeiplannen.

Daarnaast komt er een gloednieuw trainingscentrum voor de Benelux. Dirk Theuns: ”De opleiding van vakmensen is deel van onze core business. Zoals wij het cruciaal vinden om continu te investeren in onze eigen medewerkers, is het minstens even belangrijk om de technische competenties van onze klanten/vakmensen op een hoog niveau te brengen en te houden. Daar staat of valt de reputatie van onze industrie mee.”

En last but not least, de verankering van IKO in Antwerpen als kennis-en competentie centrum binnen de IKO Group in Europa. Dirk Theuns vervolgt: “Brains zijn de belangrijkste grondstof van Vlaanderen. Die brainpower wordt hier optimaal ingezet om van IKO Antwerpen een sleutelvestiging te maken van het wereldwijde concern.”

Onze visie is duidelijk: IKO wil de geprefereerde partner zijn van bouwprofessionals in dakdichting, waterdichting en isolatie, en duurzame, innovatieve en hoogkwalitatieve merkproducten aanbieden.