Het juiste licht zorgt voor meer productiviteit!

Om werknemers goed te laten functioneren en dus voor meer productiviteit te laten zorgen, is de juiste verlichting een noodzakelijk kwaad. Dat deze juiste verlichting nodig is om goed te kunnen zien waar je mee bezig bent is uiteraard niets nieuws. Maar er is meer aan de hand bij verlichting dan alleen maar zorgen voor een heldere lichtbron. Door slim om te gaan met de kleur en de sterkte van verlichting kan je ook zorgen voor een fijnere werkplek waardoor het personeel zich beter zal voelen. En dat komt ook jouw bedrijf ten goede. Je kan immers pas goed functioneren als je zelf ook lekker in je vel zit.

Kies voor LED

LED verlichting biedt meerdere voordelen ten opzichte van andere lampen. Neem bijvoorbeeld de LED lampen GU10. De GU10 LED is voor verschillende doeleinden geschikt. Zo zijn ze prachtig te gebruiken als ingebouwde spots. LED spots GU10 hebben een hoogwaardige kwaliteit en zorgen voor flikkervrij licht. Dit komt uiteraard ten goede van de werkplek. Maar daarnaast zijn LED lampen, zoals waarschijnlijk wel bekend is, duurzamer omdat ze een veel langere levensduur hebben. En dan is er ook nog een energiebesparing in vergelijking met halogenen lampen.

Biodynamische verlichting

Een ander ding waar je misschien niet zo snel aan zult denken, maar wat wel in je voordeel werkt, is biodynamische verlichting. Dit houdt in dat de verlichting zo goed mogelijk het natuurlijke licht nabootst. Met andere woorden: ook in de verlichting is er sprake van een dag- en nachtritme. Omdat ons lichaam eigenlijk het meest gebaat is bij dit natuurlijke ritme, is het een gezond alternatief. Uit onderzoek komt dan ook naar voren dat het onze gezondheid ten goede komt. En zoals al eerder gemeld: gezonde werknemers produceren nu eenmaal meer! Daarnaast kan het dus ook invloed hebben op het ziekteverzuim…

Verplichtingen door de ARBO

De juiste verlichting willen hebben voor je bedrijf is niet alleen praktisch beter, je hebt je ook te houden aan de eisen vanuit de ARBO. Zo is het verplicht dat er of voldoende daglicht naar binnen komt of dat er genoeg kunstmatige lichtbronnen zijn. Uiteraard moet alles veilig aangebracht worden en geen gevaar opleveren voor het personeel. En ook belangrijk: breng je verlichting aan, dan mag dit de veiligheids- en/of gezondheidssignalering niet beïnvloeden. Vanzelfsprekend zullen vluchtwegen goed verlicht moeten zijn en moet de verlichting ervoor zorgen dat er geen ongelukken kunnen gebeuren door gebrek aan licht.