Kantoorplek

De omgeving heeft invloed op de manier waarop mensen denken, zich voelen en presteren in hun werk. Fijne collega’s, goede arbeidsvoorwaarden, veel uitdaging zijn redenen om je dagelijks vol enthousiasme naar kantoor te begeven. Maar een fijne werkplek is minstens zo belangrijk. Werknemers die tevreden zijn over hun werkomgeving voelen zich het meest betrokken bij hun werk. Omgekeerd zijn werknemers die ontevreden zijn, ook het minst betrokken. Toch zijn Nederlanders niet uitgesproken positief over hun werkplek. Slechts 7 procent zegt zich zeer tevreden en sterk betrokken te voelen.

Rust
Naast daglicht vinden Nederlandse werknemers een rustige werkomgeving erg belangrijk. Zo wordt er wisselend gesproken over de welbekende kantoortuin. Uit onderzoek blijkt dat er beter gecommuniceerd wordt wanneer medewerkers in een kantoortuin werken dan wanneer er sprake is van afgesloten ruimtes. De keerzijde van kantoortuinen is echter dat ze vaak lawaaierig zijn en niet bijdragen aan een optimale concentratie. Door middel van het bieden van flexibele concentratieruimtes geef je medewerkers de keus: de bedrijvigheid van een kantoortuin of de privacy en rust van een aparte afgesloten ruimte. Kantoormeubilair dient hierbij complementair te zijn toegepast op de verschillende functies.

Planten
Planten zorgen voor een bijdrage voor de ideale werkplek. Wanneer mensen werken in een ruimte die planten bevat, zorgt dit voor een verbeterde concentratie in vergelijking met mensen die geen planten in de buurt hebben. Planten maken de werkplek gezelliger, ze zuiveren de lucht en zorgen voor een betere luchtvochtigheid.

Naast basisfactoren als licht, geluid en temperatuur moet de werkplek een omgeving zijn waarin mensen zich vrij voelen om kennis en vragen te delen, en waar een optimistische sfeer hangt. Daarnaast kunnen bedrijven hun werknemers ook de mogelijkheid geven buiten kantoor te werken. Door middel van het digitaliseren van de werkomgeving ontstaat de mogelijkheid om overal te kunnen werken.