‘De Limutatiezaak’, een sterk staaltje sociaal ondernemerschap

Slimme producten maken die tegelijk de druk op grondstoffen en het klimaat verminderen, dat is het opzet van ‘De Limutatiezaak’. Binnen dit consortium bundelen maatwerkbedrijf Bewel en de firma Snokx de krachten. Bedoeling is om binnen een tweetal jaar een volwaardig merk uit te bouwen. Dat kan, dankzij de financiële steun van Provincie Limburg en VLAIO. Een eerste wapenfeit is het opwaarderen van overtollige houten palletten tot modulaire meubelconcepten (nvdr. meubels die je op verschillende manieren kan samenstellen) en producten. Maar de ambities reiken verder. “Denk maar aan opbergoplossingen die je toelaten om compact te wonen. Of interactieve zitplekken in stadsparken.” 

Terwijl iedereen de mond vol heeft van de ‘circulaire economie’ en ‘industrie 4.0’, slaan maatwerkbedrijf Bewel en de firma Snokx de hand aan de ploeg. Vandaag lanceren zij namelijk ‘De Limutatiezaak’.

“De huidige economie zet grondstoffen om tot producten, die aan het eind van hun levensduur vernietigd worden. Wij geven reststromen en grondstoffen een tweede leven, door er een nieuw product van te maken”, legt Dany Snokx (de gelijknamige zaakvoerder van Snokx) uit. Het gaat om producten met karakter, die perfect zijn in hun imperfecte vorm.”

Maar De Limutatiezaak gaat nog een stap verder: “We muteren als het ware grondstoffen en componenten tot producten. Zo verbinden we de circulaire economie met de industrie 4.0. We ontwikkelen geen banale recyclageproducten, maar gaan voor producten en diensten die nog niet bestaan. Bijvoorbeeld door interactieve functies en connectiviteit toe te voegen.Denk maar aan interactieve zitplekken in stadsparken of lockers die je met je smartphone kan bedienen.”

Sterk staaltje sociaal ondernemerschap
De creatieve duizendpoten van Snokxbegeleiden het totaalplaatje, van visie tot conceptwikkeling en realisatie. Bewel neemt de productie en de logistiekvoor zijn rekening. “Onze medewerkers leveren topkwaliteit wanneer het gaat over repetitieve taken die je niet kan automatiseren. Dit soort opdrachten is hen op het lijf geschreven”, verzekert Johan Bongaerts (algemeen directeur Bewel).

Johan onderstreept het sociaal én economisch belang: “Bewel kiest voor sociaal ondernemerschap. Enerzijds is er een sociale component. De producten worden vervaardigd doormensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In een productieomgeving schommelt de vraag wel eens. De Limutatiezaak helpt ons het werkrooster in te vullen in kalmere periodes. Anderzijds is dit een mooi staaltje innovatie en ondernemerschap. Onze ambitie is om kwalitatieve productente vermarkten.”

Van houten pallet tot relaxmeubel of wegwijzer
Het eerste project van De Limutatiezaak vertrekt vanuit een herkenbaar probleem: in industriële omgevingen worstelt men met een overschot aan houten palletten.Tom Ketels (commercieel directeur Bewel) weet meer: “Studenten productdesign van LUCA School of Arts verkennen de behoeftes in de markt en toetsen af welke productoplossingen mogelijk zijn.We kunnen deze houten palletten bijvoorbeeld recupereren door er meubels of andere toepassingen van te maken. Concreet denken we aan drie productgebieden, samengevat met de werkwoorden ‘wonen’(bv. opbergoplossingen die je toelaten om compact te wonen),‘werken’(bv. relaxomgeving voor tijdens de pauze op het werk) en ‘feesten’(bv. inkleding van terreinen, signalisatie bij evenementen, originele zitplaatsen). Op basis van dit behoeftenonderzoek ontwikkelen we toegepaste producten of diensten.”

Zelfbedruipend merk binnen tweetal jaar
De Limutatiezaak staat open voor samenwerking. Bewel en Snokx roepen Limburgse bedrijven die hun reststromen nuttig willen inzetten op om mee te stappen. De Provincie Limburg en VLAIO zien alvast potentieel in deze businesscase. Zij trekken 50.000 eurouit, zodat dit idee kan rijpen. Dit pilootproject staat open voor andere geïnteresseerde partners. De bedoeling is dat er binnen de twee jaar een volwaardige structuur(bv. alliantie, joint venture, vennootschap,…) ontstaat, die het merk zelfbedruipend en op grotere schaal in de markt zet.