Management Trainees als pilootproject bij TVH

Op 4 september startten 3 young high potentials als eerste Management Trainees bij TVH. Gedurende 2 jaar zullen zij werken aan projecten op verschillende afdelingen. Na die periode wordt bekeken waar in het bedrijf zij op basis van hun kwaliteiten het best passen.

Management Trainees zijn een primeur voor TVH. Vanessa Dutrieue, Corporate Talent Manager bij TVH: “Veel mensen zijn intern al doorgegroeid en om klaar te zijn voor de uitdagingen van de toekomst kwam de vraag van het management om dit project op te starten. Het hoge aantal vacatures bij TVH speelde uiteraard ook een belangrijke rol in deze aanpak. Ook nieuw is dat TVH specifiek op zoek ging naar masterprofielen, waar voor andere functies niet zozeer het diploma van belang is, maar wel het denkniveau.”

Lotte Vandewalle (22, TEW), Louis Werbrouck (24, Handelsingenieur) en Xavier Debruyne (24, TEW) waren alle drie specifiek op zoek naar een management traineeship. Lotte: “Ik had in mijn opleiding TEW geen stage gehad en had dan ook geen idee wat ik op de werkvloer kon verwachten. Pendelen naar Brussel of Antwerpen zag ik niet zitten, dus ik zocht een bedrijf in West-Vlaanderen. Iedereen kent wel iemand die bij TVH werkt en je hoort altijd dat ze goed zorgen voor hun werknemers. Ik was dus heel blij dat ik bij TVH kon starten.” Voor Louis, die al een jaar werkervaring achter de rug heeft, was vooral het concept aantrekkelijk: “Dat er gewerkt wordt met een rotatiesysteem, waarbij je 4 keer 6 maanden aan een project kunt werken, is echt top. Je leert zo niet alleen verschillende afdelingen kennen, maar ondervindt ook zelf welke taken je liggen en waar je goed in bent.”

Verantwoordelijkheid, maar ook ondersteuning
Na de eerste weken is de indruk van de trainees heel positief. Xavier: “Vooraf weet je dat TVH groot is, maar ik had er geen idee van dat het zó gigantisch en complex was. We waren ook verrast dat we meteen al met de directors mochten samenwerken. Er is trouwens met elk van hen ook een lunch gepland.”

Voor TVH is dit een pilootproject. Elke twee maanden komt er een overleg om de ervaringen met elkaar te delen. Vanessa: “We bieden de Management Trainees zoveel mogelijk ondersteuning en opleiding. Zo hebben ze elk een mentor en een meter of peter. Daarnaast kunnen ze met vragen uiteraard ook altijd bij mij terecht. De projecten waaraan ze werken zijn gedefinieerd in het kader van TVH 2020. Ze krijgen dus verantwoordelijkheid over interessante opdrachten bijvoorbeeld rond e-commerce, promotie van het productgamma of de werkwijze op de aankoopafdeling.”

Management trainee voor Mexico
Deze drie vacatures werden na een strenge selectie met testen op analytisch denkvermogen, organiseren en plannen, helicopterview en zo meer ingevuld. Naast de vele ‘gewone’ vacatures die nog open staan, zoekt TVH ook nog een Management Trainee voor Segamac, een van de dochterbedrijven in Mexico. Deze trainee zal eerst 6 maanden in de Waregemse vestiging opgeleid worden en daarna 3 à 4 jaar bij Segamac in Mexico zelf.