Nieuwe kansen voor vijftigplussers

Bij vijftigplussers die door omstandigheden plots vrij zijn op de arbeidsmarkt, zinkt de moed vaak snel in de schoenen. Het vinden van een nieuwe professionele uitdaging is voor die doelgroep niet evident. Nestor, een gespecialiseerd HR-kantoor, creëert precies voor hen interessante perspectieven. De voorbije twee jaar hielp Nestor al honderden vijftigplussers aan een leuke job. Sinds vorig jaar pakt het bedrijf zelfs uit met een nanny-service.

Het gaat goed met Nestor, dank u. Nadat Mathieu Vandenhende en Nicolas Moerman hun geesteskind ruim twee jaar geleden boven de doopvont hielden, groeide hun ‘boreling’ in een sneltempo uit tot een gezonde kmo, met inmiddels al drie vestigingen: in Gent, Antwerpen en Brussel.

Duizenden kandidaten
“Maandelijks plaatsen we ongeveer twintig mensen bij een onderneming. Het gaat om zowel vijftigplussers als gepensioneerden. Helaas kunnen we niet iedereen helpen, want onze database telt intussen al 14.000 kandidaten. Bij deeltijdse jobs blijven de mensen op onze payroll staan. Evolueren ze naar een voltijdse betrekking, verhuizen ze naar de payroll van de opdrachtgever.”

Verschillende factoren verklaren het succes van het bedrijf. “De schaarste op de arbeidsmarkt opende bij heel wat ondernemingen de deur om ervaren medewerkers op een flexibele manier aan de slag te krijgen. Die flexibiliteit is net wat de doelgroep verlangt: velen voelen er weinig voor nog 40 uur te werken en willen liefst ook de filestress vermijden. We zien bijvoorbeeld dat mensen met een sterke financiële achtergrond deeltijds de boekhouding van een kmo behartigen.”

Naschoolse kinderopvang
Rijpere dames kunnen onder meer terecht bij Martha. “Dat is onze nanny-service, waarbij Vlaamse gezinnen met tweeverdieners die naschoolse opvang voor hun kroost zoeken, kunnen rekenen op huisvrouwen en vrouwelijke vijftigplussers. Die geven de kinderen een vieruurtje of brengen hen naar de sportclub of muziekschool. De dames krijgen daarvoor een specifieke opleiding. Daarvoor werken we samen met SBM. Voor de gezinnen die op een nanny van ons rekenen, is deze investering fiscaal aftrekbaar.”

Nestor werkt momenteel vanuit drie kantoren en zoekt enkele commerciële en operationele mensen om de groei verder gestalte te geven.

Tekst |  Bart Vancauwenberghe  Beeld | Patrick Holderbeke