“Nieuwe technologieën veroveren de bedrijfswagens”

Gelukkige verjaardag Derma Trucks. Het Brugse bedrijf blaast dit jaar 25 kaarsjes uit. Als gespecialiseerde verdeler van Volvo Trucks, Volvo minigraafmachines, Volvo penta en Nissan lichte vracht kiest Derma Trucks al jaren voor een gespecialiseerde aanpak. Zaakvoerder Erwin De Rese nam destijds de fakkel over van zijn ouders. “Als zaakvoerder wil ik zichtbaar zijn voor mijn klanten,” vertelt hij.

Derma Trucks is al 25 jaar officieel dealer van Volvo Trucks. En daar zijn ze trots op. “Het is het resultaat van elke dag hard werken,” stelt zaakvoerder Erwin De Rese. “Ook vandaag nog, want de concurrentie is zoals in elke sector bikkelhard.”

BV: Ondanks de zware concurrentie hebben jullie een groot klantenbestand. Wat is jullie geheim?

Erwin De Rese: “Het is simpel: dicht bij de klant staan. Zeker in onze sector is dat doorslaggevend. We proberen een totaalservice aan te bieden. Naast onderhoudswerken kan de klant voor alles bij ons terecht. Voor vragen over het voertuig of chauffeurstraining. Daarnaast is het belangrijk om constant na te denken over nieuwe technologieën.”

Derma Trucks receptie

BV: Hoe bedoelt u?

“De klant wil zelf beslissen wat hij doet. Moet zijn truck binnen voor onderhoud? Dan wil hij meteen geholpen worden. We gaan naar een toekomst waarin connectivity alles is. Ook in de autosector en zeker voor bedrijfsvoertuigen zal digitalisering een centrale rol spelen. Er is software op komst die de snelheid van handelen aanzienlijk verhoogt. De prestaties van de wagens zal je volledig op afstand kunnen volgen.”

BV: Ziet u de digitalisering als een goede zaak?

“Of ik het nu goed vind of niet: je kan het niet tegenhouden. Wie niet mee stapt in het verhaal, valt af. Samen met Volvo werken we aan een systeem waarmee onze klanten online en in real time alle informatie over hun wagenpark kunnen raadplegen. En dit wanneer ze zelf willen. We informeren onze werknemers ook over de toekomstige veranderingen. Alles moet sneller. Daar is iedereen zich van bewust.”

Derma Trucks werkplaats

BV: U bent verantwoordelijk voor 34 werknemers. Hoe dicht staat u bij hen?

“Heel dicht. Ik wil van alles op de hoogte zijn. Dat is moeilijk, maar met de juiste aanpak zeker niet onmogelijk. Zo spring ik geregeld bij aan de receptie of in het magazijn. Mijn werknemers moeten weten dat ik voor hen klaarsta. En ook de klant profiteert mee. Doordat ze mij geregeld zien, kunnen ze met al hun vragen meteen bij me terecht.” Elk jaar staat er ook een teambuildingsactiviteit op het programma: een leuk stadsspel of een andere activiteit. We gaan ook één per jaar eten met de werknemers en hun partners. Zo leert iedereen elkaar beter kennen. Door alleen te focussen op het werk gaat het persoonlijk contact anders verloren.”

BV: U bent al vijftien jaar zaakvoerder. Doet u het nog altijd met hart en ziel?

“Zeker! Het ondernemen zit me in het bloed. Ik ben er ingerold na mijn tijd op de schoolbanken. Natuurlijk gaat het met vallen en opstaan, maar volhouden is de boodschap. Ik ben heel tevreden over waar we vandaag staan. Laat de volgende tien jaar maar komen!”

Derma Trucks Brugge

Tekst | Jens Demets     Beeld | Kurt Desplenter