Oudste online apotheek van België voortaan ook de grootste

“Jaarlijks in contact met meer dan 250.000 patiënten”

Farmaline was ooit de eerste Belgische online apotheek die op nationaal niveau opereerde. Nu bereiken de Tongerenaren een nieuwe mijlpaal: na tien jaar ‘double digit growth’ (nvdr. jaarlijkse groei van meer dan 10%) nemen ze de fakkel over als marktleider. Dat historische moment valt – niet geheel toevallig – samen met de verhuis naar een nieuw pand in Tongeren.

“Toen we in 2008 Farmaline oprichtten, stond e-commerce nog in haar kinderschoenen”, blikt Lode Fastré (oprichter Farmaline) een tikkeltje nostalgisch terug. “Ondertussen is online shoppen helemaal ingeburgerd in ons land. Die evolutie zet zich door in onze sector. Mensen bestellen almaar vaker hun voorschriftvrije geneesmiddelen online. Meer zelfs: cijfers van BeCommerce leren ons dat gezondheids- en schoonheidsproducten het snelst groeiende online marktsegment in België zijn.”

Marktleider in België

De online apotheek met roots in Tongeren surft mee op die golf van populariteit: “2019 is historisch. We nemen namelijk voor het eerst in onze geschiedenis de fakkel over als marktleider in een behoorlijk competitieve markt. Dat lees je duidelijk af uit cijfermateriaal van gerespecteerde online monitoringtools zoals Google en Alexa.”

Maar natuurlijk schuilt er een menselijk verhaal achter de cijfers: “Onze klanten geven aan dat het winkelgemak, de betrouwbaarheid en de kwaliteit van onze producten de doorslag geven. In de (para)farmacie zijn er natuurlijk wel wat kwakzalvers actief. Wij kiezen daarom zorgvuldig de producten uit. Bovendien hebben we elk jaar contact met meer dan 250.000 klanten via mail, telefoon of chat. Zo zijn we zeker dat ze de producten juist gebruiken.”

Van Overhaem naar Oost

Wie in het bedrijfsleven ‘groei’ zegt, spreekt vaak in één adem het woord ‘verhuis’ uit. Dat geldt ook voor de kersverse marktleider: “Ooit zetten we onze eerste stappen vanuit onze fysieke apotheek in Piringen. Later namen we onze intrek op industrieterrein Overhaem. En nu strijken we neer in een 750 m2 groot kantoor op bedrijventerrein Tongeren-Oost. Dat is een verdrievoudiging van onze oppervlakte.”

In het nieuwe complex zijn 45 mensen aan de slag: “Dit jaar hebben we al 10 extra mensen in dienst genomen. En er is nog ruimte om verder uit te breiden. Er zijn een vijftal diensten actief, met name de klantendienst (voor België, Frankrijk, Zwitserland, Nederland en Luxemburg), aankoop, marketing, boekhouding en administratie. Heel wat medewerkers zijn Franstalig. Dat is één van onze belangrijkste drijfveren om ons in Tongeren – vlakbij de grens met Wallonië en in de buurt van de autosnelweg – te (blijven) vestigen. Het logistieke magazijn is gesitueerd in Venlo.”