Risico op slechte betalers verminderen

Uitgroeien tot ‘global business intelligence experts’: dat is de missie van Creditsafe. Het zowel nationaal als internationaal actieve bedrijf zorgt ervoor dat u de kredietwaardigheid van uw klanten kan controleren, waardoor de kans op onbetaalde facturen gevoelig vermindert. “Aangezien zowat iedereen tegenwoordig actief is in een internationale markt, is die informatie van cruciaal belang,” stipt Emma Germano aan.

BV: Op welke manier gaat u precies te werk?
Emma Germano: “Wij geven onze klanten op een budget- en gebruiksvriendelijke manier informatie over bedrijven in België en het buitenland. Zij krijgen een login en een wachtwoord, waarmee ze via het ondernemingsnummer van het te controleren bedrijf essentiële informatie over die (potentiële) partner krijgen. Zo krijgen ze een antwoord op belangrijke vragen over de kredietwaardigheid van hun zakenpartners, wie er de zaakvoerders zijn, of het bedrijf in kwestie eventueel een bedenkelijk verleden met zich mee sleept, enzovoort. Ook als een klant intuïtief aanvoelt dat een trouwe partner plots niet meer stipt betaalt, kan hij op die manier controleren hoe dat komt.”

BV: Welk prijskaartje hangt daaraan vast?
“Sinds wij in 2011 in België op de markt gekomen zijn en de sector vers leven hebben ingeblazen, zijn de prijzen voor handelsinformatie gevoelig gedaald. De kost is afhankelijk van de wensen van onze klanten. Zo volstaat het voor sommige bedrijven om alleen informatie over ondernemingen in België te krijgen. We kunnen ook onze datastroom in de software van onze klanten integreren, zodat hun vertegenwoordigers meteen een goed beeld krijgen over de solvabiliteit van nieuwe prospecten.”

BV: Waarom is handelsinformatie anno 2016 zo belangrijk?
“De juiste handelsinformatie vermijdt heel wat overbodige kopzorgen. Bedrijven kunnen failliet gaan; bij voorkeur beschik je als partner van zo’n bedrijf vrij vroeg over indicatoren waarmee je dat scenario kan voorspellen, zodat je problemen kan vermijden. Onze klanten kunnen naar aanleiding van 23 kennisgevingsregels automatisch worden gealarmeerd van de veranderingen in hun bewaakte klantenportefeuille.”

BV: Hoeveel bedrijven maken gebruik van jullie datastromen?
“We tellen wereldwijd 90.000 klanten en 200.000 gebruikers. Zij appreciëren de internationale rapporten met hun uniforme kredietscore en -advies, zodat ze op basis van die data de juiste zakelijke beslissingen kunnen nemen. Op die manier kunnen ze voortdurend de risico’s minimaliseren. Onze database omvat meer dan 190 miljoen bedrijfsrapporten, de informatie is direct online opvraagbaar in 70 landen wereldwijd. Als warm en familiaal bedrijf vinden we het belangrijk om transparant en toegankelijk te zijn voor onze klanten.”

Tekst: Bart Vancauwenberghe
Beeld: Creditsafe