Snelle automatisering voor machines, gebouwen en processen

Machines efficiënt en razendsnel aansturen: voor industriële en technologische bedrijven is het meer dan ooit een cruciale uitdaging, waarop Beckhoff Automation al meer dan 30 jaar succesvol inspeelt. Ook in intelligente gebouwautomatisering vinden de universele en open besturings- en automatiseringsoplossingen van de Duitse multinational steeds meer ingang.

Hans Beckhoff – een Duitse ingenieur in de kernfysica – startte zijn technologie- en automa-tiseringsbedrijf in 1980 als een business unit van de elektro-zaak van zijn vader. In ’86 lanceerde hij de eerste pc-gebaseerde machine-controller. “Door de evolutie van de pc-technologie werd zijn sturing steeds krachtiger,” vertelt Patrick Gielis, general manager van Beckhoff Automa-tion in België. “Vandaag is zo’n pc even klein als een typische PLC, maar met veel meer moge-lijkheden. Dankzij die link naar de IT-wereld zijn onze systemen heel open, wat ons een enorme voorsprong oplevert in traceability, Industry 4.0, Internet of Things, enzovoort. Wij werken al heel lang met softwaremodules, voor onze concur-renten is dat nieuw.” Vooral dankzij de bus-klemmen die Beckhoff in het midden van de jaren ‘90 op de markt bracht, brak het bedrijf wereldwijd door. Hans Beckhoff monteerde de elektronica van PLC-kaarten als eerste in de klem zelf, inclusief een module om die klem te koppelen met elk bus-systeem van elk merk ter wereld. “Met EtherCAT beschikken we ondertussen over het snelste bus-systeem op de markt en kunnen een machine aanstu-ren met I/O reactietijden in het nanoseconden bereik,” beklemtoont sales manager Steven De Vlaminck. “Dat levert onze klanten belangrijke efficiëntie- en kostenvoordelen op.”

beckhoff-15

Het productassortiment van Beckhoff Automa-tion bestaat vandaag uit vier segmenten: I/O- en veldbuscomponenten, industrie-pc’s, aandrijf-technologie en de automatiseringssoftware TwinCAT. Naast volledige besturingssystemen biedt het bedrijf ook alle componenten afzon-derlijk aan. “Daardoor kan vrijwel elke sector er een beroep op doen,” geeft Patrick Gielis aan. “Voor alles wat te automatiseren valt, hebben we specifieke modules. Onder meer ondernemin-gen in de sectoren energie, textiel, voeding, auto-motive, verpakking, print, machineassemblage en installatiebouw horen al jaren tot onze trouwe en groeiende klantengroep. Ook fabrikanten van medische producten gebruiken onze automati-seringsoplossingen voor machines.”

BUILDING AUTOMATION
Beckhoff Automation specialiseert zich ook meer en meer in Building Automation of gebouwautomatisering. Daarmee wordt de werking van alle aanwezige technologieën en technieken, zoals lichtsturing, toegangscontrole, verwarming en zonnewering, op elkaar afge-stemd, zodat het gebouw in kwestie (energie-) efficiënt functioneert. “Zo houdt de zonnewe-ring bijvoorbeeld rekening met de hoeveelheid licht van buiten of de stand van de zon,” zegt Steven De Vlaminck. “Of staat de toegangscon-trole in contact met de verwarming. Doel: de overbodige energiekosten terugdringen of zelfs helemaal schrappen. Beter voor het milieu en onze planeet, en voor uw portemonnee.”
Kortom: het draait allemaal om het aansturen van machines, gebouwen, processen, enzovoort. Patrick Gielis: “We focussen ons resoluut op innovatie. We zijn trendsetter en bieden onze klant zo altijd de nieuwste technologie.”

ACTIEF IN MEER DAN 75 LANDEN
Beckhoff Automation telt 3.000 medewerkers en vestigingen in 35 landen. In meer dan 40 andere landen verkopen plaatselijke verdelers de hoogtechnologi-sche producten van het bedrijf. In België heeft Beckhoff Automation een vestiging sinds 2006. “Sinds oktober vorig jaar zitten we op het bedrijventerrein Klaverblad in Lummen,” vertelt Patrick Gielis. “En sinds 2011 hebben we ook een kantoor in Kortrijk. We hebben 13 medewerkers in Lummen en vijf in West-Vlaanderen. Beckhoff is overigens al sinds 1998 in België actief.”

PARTNER VAN TECHNOLOGISCH ONDERWIJS
Beckhoff Automation investeert mee in kwalitatief technologisch onderwijs. “Het onderwijs heeft nood aan technologische kennis,” legt Steven De Vlaminck uit. “Enerzijds voorzien we scholen daarom van nieuwe technologie, anderzijds geven we hierover gerichte opleidingen.”

Tekst | Michael Meers & Stefan Kerkhofs beeld | Michael Meers