In Spanje heb je een halfopen bebouwing mét zwembad onder de 125.000 euro

Op de bank brengt uw geld amper of niets meer op. Investeren in vastgoed biedt gelukkig een mooi alternatief. “Bouwgronden in de Ardennen halen ongeveer een gemiddeld rendement van 12 tot 14 procent over twee tot drie jaar tijd”, stelt Benny Ceyssens, zaakvoerder van Immo-Wereld in Houthalen. “Ook in Spanje en op de Canarische eilanden kan je vandaag interessante panden op de kop tikken voor een aantrekkelijke prijs.”

BV: Hoe bent u in de immobiliën terechtgekomen?
Benny Ceyssens: “Daarvoor moet ik reeds twee generaties teruggaan. Mijn opa was zijn tijd vooruit en hij heeft toen al zijn landbouwgrond verkaveld, straten en verlichting aangebracht en elke zoon, dochter en diens kinderen een bouwgrond nagelaten. De rest werd verkocht en heeft zich nu gevormd tot de bekende wijk ‘De Hutte’ in Houthalen-Oost. Mijn vader zat ook in de bouw en heeft enkele indrukwekkende gebouwen neergezet zoals de vroegere Grenslandhallen. Nadat ik eerst een wellnesscenter heb opengedaan – die trouwens werd uitgeroepen tot beste startende zaak van Limburg – zag ik toch dat mijn passie in de vastgoed lag. Ervaring heb ik opgedaan bij enkele andere vastgoedkantoren om dan vier à vijf jaar geleden te starten met mijn eigen kantoor. Eerst kleinschalig, maar sinds de opening in Houthalen zijn we exceptioneel gegroeid.”

BV: Wanneer is het succesverhaal van Immo-Wereld ontstaan?
“In 2011 zijn we in Hasselt gestart. Na enkele jaren zijn we verhuisd naar Houthalen, in het huidige pand. Zelf ben ik hier opgegroeid en ken ik de streek als mijn binnenzak. Ik ken de mensen waardoor het makkelijker is om te verkopen. Het dagdagelijkse beheer ligt in mijn handen, maar ik heb een team dat de website, de foto’s en de reclame op zich neemt.”

BV: Met welk segment in het achterhoofd wordt er verkocht?
“We hebben panden van 100.000 tot 650.000 euro. Van parkings tot reuze appartementsblokken met studentenkoten en alles wat daartussen ligt. Daarbij mikken we op particulieren als bedrijven en werken we ook samen met investeerders die kopen en verkopen.”

BV: Waarin maakt Immo-Wereld het verschil?
“Er is geen andere makelaar die zo intensief als wij de klant op mensenmaat begeleidt. Onze aanpak is sociaal en persoonlijk. Veel klanten zijn dan ook vrienden geworden. Bovendien zijn we via verschillende media elke dag bereikbaar van 10 uur ‘s morgens tot 10 uur ‘s avonds. Ook in het weekend en op feestdagen.”

BV: Het kantoor van Immo-Wereld ligt in Houthalen-Oost, maar in welke regio zijn jullie actief?
“We concentreren ons op midden-Limburg met Houthalen, Hasselt, Genk, Zonhoven, Opglabbeek en Helchteren. We hebben ook tentakels in Bree, Sint-Truiden, Maasmechelen en Diest. Op termijn mikken we ook op de uithoeken van Limburg en willen we een tweede kantoor in Vlaams-Brabant openen.”

benny-ceyssens-immo-wereld-kantoor-v2

BV: Naast vastgoed in Limburg hebben jullie ook vastgoed in het buitenland?
“Klopt, sinds kort hebben we ongeveer 2.200 panden in Spanje en de Canarische eilanden. Daarvoor werken we samen met verschillende lokale kantoren, waarbij we hun aanbod in België op de markt brengen. Verder zijn we ook actief in Curaçao, Canada, Italië en Turkije. Daarnaast is er ook een overeenkomst met een Lommelse investeringsgroep. Zij hadden al gezien dat we in het buitenland verkocht en maakten er ons op attent om ook kort over de taalgrens te kijken. Daar liggen ook interessante panden en gronden met een groter rendement.”

BV: Met meer dan 2.000 panden in Spanje hebben jullie er een groot aanbod. Waarom moeten mensen daar investeren?
“Spanje is een land dat uit een bankencrisis komt. Er zijn veel bankbeslagen en veel panden moesten aan een prikje worden verkocht waardoor mensen echt koopjes kunnen doen. Een voorbeeld: zo heb je in Spanje voor 120.000 euro een halfopen bebouwing mét zwembad. Zoiets is in België ondenkbaar. Bovendien zijn de rendementen bijzonder interessant wanneer je het pand verhuurt.”

BV: Mensen hebben soms al schrik om in eigen land te investeren in vastgoed, laat staan in het buitenland. Hoe begeleiden jullie hen daarin?
“Wanneer mensen toch de stap willen zetten, begeleiden we hen eerst in België van a tot z. Ze mogen met al hun vragen naar ons toe komen. Wanneer deze vragen allemaal zijn beantwoord, sturen we de klant naar Spanje en worden ze geholpen door lokale kantoren met wie we samenwerken. Daar lopen medewerkers rond die Nederlands spreken. Er wordt ter plekke rondgereden en bekeken welk pand het best bij de klant hoort. We laten de klant niet in de steek en zorgen ook voor service-na-verkoop.”

BV: Hoe financieel interessant is investeren in vastgoed? En zo ja, vanaf wanneer begint dat te renderen?
“Het geld dat wordt geïnvesteerd, brengt sowieso meer op dan op de bank. Als we kijken naar bouwgronden in de Ardennen, dan zitten we daar ongeveer met een gemiddeld rendement van 12 à 14 procent op twee à drie jaar tijd. Bij de bank is dat 0,1 procent per jaar. Wat het buitenlands verhaal betreft, kunnen mensen iets goedkoop kopen en het laten verhuren op momenten dat ze er niet zijn. Dat kan via lokale firma’s waarmee we samenwerken. Via een applicatie op uw smartphone wordt de klant geïnformeerd wanneer het pand is verhuurd.”

BV: Hoe zit het met het financiële aspect in het buitenland met betrekking tot belastingen?
“Door het dubbel-belastingverdrag tussen België en Spanje kan enkel het land waar de woning gelegen is, belasting innen. De Spaanse meerwaardebelasting ligt ook een stuk lager dan de Belgische. Voor vennootschappen zijn ook de kosten met betrekking tot het onroerend goed fiscaal aftrekbaar in Spanje.”


TIPS EN TRICKS VOOR AANKOOP VASTGOED…

…in België
Ceyssens: “De locatie is alles: vlak bij een snelweg, dicht bij het centrum, winkels, scholen, … Daarnaast is er steeds meer vraag naar tuinen die zuiders zijn gericht. Mensen willen tijdens de zomer niet in de schaduw van hun eigen woning zitten. Een ander punt is de EPC-waarde van het pand. Vroeger was dat iets onbekend. Een lagere EPC-waarde betekent dat de woning goed is geïsoleerd. Hierdoor liggen de verwarmings- en elektriciteitskosten beduidend lager.”

…in het buitenland
Ceyssens: “Het is heel belangrijk waar de mensen willen zitten: aan zee, in het binnenland, op een eiland, … Bij aankoop van een pand in het buitenland is het vaak de bedoeling om deze verder te verhuren aan toeristen. Is dat het geval, dan houden ze best in het achterhoofd dat ze kiezen voor een toeristische regio. Een pand in een niet-toeristische plek is uiteraard moeilijker te verhuren.”


Tekst en beeld: Michael Meers