De tijd van de gewone verkoper is voorbij

Een vastgoedkantoor doen uitgroeien tot een referentie aan de kust. Dat was het opzet van Stefaan D’Hondt, al meer dan zestien jaar zaakvoerder van Euro Immo. Voor de ervaren ondernemer is er na al die jaren veel veranderd: “De papierwinkel is enorm groot geworden.”

Euro Immo is centraal gelegen in de bruisende winkelstraat van Nieuwpoort. Het vastgoedkantoor is gespecialiseerd in het verkopen en verhuren van appartementen en nieuwbouw aan de kust. Aan het hoofd van de onderneming staat Stefaan D’Hondt. Als jonge, ambitieuze ondernemer nam hij het bedrijf zestien jaar geleden over. En met succes. Vandaag is Euro Immo een vastgoedkantoor met dertien werknemers.

BV: Een bedrijf overnemen is altijd een hele uitdaging. Hoe maakte u die keuze?
Stefaan D’Hondt: “Door alles goed te overwegen. In het verleden was ik actief in de banksector, maar daar haalde ik te weinig voldoening uit. Ik had nood aan een nieuwe uitdaging en Euro Immo was een mooie kans. Dankzij voortdurend hard te werken zijn we nu een stabiele onderneming aan de kust. Let wel op: het is niet altijd rozengeur en maneschijn geweest. Ook wij hebben enkele moeilijke momenten gehad. Zeker met de economische crisis in 2008. Maar we zijn er goed doorgekomen en kijken nu alleen maar vooruit.”

BV: In die zestien jaar is er veel veranderd in de wereld van vastgoed. Hoe hebt u dat beleefd?
“De tijd van de gewone verkoper is voorbij. Er komt nu heel wat bij kijken: meer dossiers, meer verslagen, meer vergaderingen. Kortom: de papierwinkel is veel groter geworden. Het juridische aspect is erg belangrijk. In de verslagen mogen we niets over het hoofd zien, want daarop worden we afgerekend. Daarom proberen we de klant zo ruim mogelijk te informeren. Heel veel mensen willen van elk detail op de hoogte zijn, anderen willen dan weer hun eigendom zo snel mogelijk verkopen.”

“Ook voor mij is er veel veranderd. Vroeger was ik een echte werkmens, maar door al het werk moet ik nu vooral coördineren. Als zaakvoerder heb je veel verplichtingen en moet je vaak bemiddelen. Enerzijds mis ik het wel wat, dat authentieke van het verkopen. Anderzijds haal ik enorm veel voldoening uit mijn job.”

BV: Wonen aan zee. Het is en blijft een aantrekkelijke gedachte.
“Absoluut. Voor veel mensen is een tweede verblijf aan de kust nog altijd een ideale belegging. Ze zijn fier dat ze aan zee kunnen uitwaaien. Dat merken we ook aan de verkoopcijfers. Die zijn nog altijd heel goed. Vooral Nieuwpoort is erg in trek. Dat is geen grote verrassing, want de stad is een badplaats in hart en nieren. Veel winkels, gezellige cafeetjes en restaurants om een hapje te eten. Bij andere badplaatsen is dat minder het geval.”

BV: Naast appartementen en nieuwbouw zorgden jullie met KotVille ook voor 125 kant-en-klare studentenwoningen? Vanwaar die specifieke keuze?
“Met Euro Immo gaan we zo breed mogelijk. Er was ook nood aan nieuwe studentenwoningen in Brugge. Dankzij KotVille zal het aantal studenten in korte tijd verdubbelen van 4.000 naar 8.000 studenten. Daarnaast is het een heel interessant verhaal voor investeerders. De lage interesten maken van KotVille een ideale belegging met het oog op hun latere pensioen. Ook voor studenten is de goede ligging een grote meerwaarde. De studentenwoningen bevinden zich op wandelafstand van hogeschool Vives Brugge en ligt vlakbij de Ring en het station. Alle faciliteiten zijn dus vlot bereikbaar.”

BV: Euro Immo heeft in het laatste decennia grote stappen vooruit gezet. Wat zijn uw wensen voor de toekomst?
“Op een gezonde manier blijven groeien. Qua locatie zitten we goed. Daar hoeven we niets aan te veranderen. Ook op het vlak van personeel staat alles even stil. Zelf kan ik zeker nog een lange tijd meegaan. Een bedrijf runnen, dat ben ik zeker nog niet moe.”

Tekst: Arne Vansteenkiste
Beeld: Euro Immo