VDAB trekt (groei)spurt aan voor Bewel 

Als je de Limburgse werkloosheidsstatistieken onder de loep neemt, merk je dat het aandeel van mensen met een arbeidsbeperking stijgt tot 23%. Nu de Vlaamse Overheid het zogenaamde ‘contingent’ van Bewel uitbreidt, kan het maatwerkbedrijf werk bieden aan minstens 30 en maximum 170 van hen. De extra tewerkstelling situeert zich zowel in de gekende klassieke taken (verpakken, assembleren en groenonderhoud) als de vernieuwende opdrachten (bv. cleanroomactiviteiten). Om de nieuwe werknemers aan te trekken en op te leiden, sluiten Bewel en VDAB een samenwerkingsakkoord af. 

Tegenwoordig word je om de oren geslagen met termen als ‘knelpuntberoep’, ‘war for talent’, … Kortom, er heerst krapte op de arbeidsmarkt. Een veel minder belicht aspect: binnen de pool van werkzoekenden neemt het percentage van mensen met een arbeidsbeperking zienderogen toe.

“Maar liefst 6.511 op 27.961 (oftewel 23%) werkzoekenden in Limburg hebben een ‘indicatie arbeidshandicap’”, zo duidt directeur Tinne Lommelen de cijfers van VDAB Limburg. “Dat is onder meer het gevolg van de gunstige conjunctuur. In 2016 bedroeg het percentage nog 18%, in 2017 20%. In absolute cijfers is het aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (omwille van cognitieve, fysieke of psychologische beperkingen) gestegen van 6.357 tot 6.511.”

Extra jobs bij Bewel
Gelukkig bieden sociale ondernemers zoals Bewel een (gedeeltelijke) oplossing. Het maatwerkbedrijf – met 2.000 medewerkers het grootste productiebedrijf van Limburg – gaat namelijk op zoek naar minstens 30 en maximum 170 extra werknemers.

Dat groeiscenario is te danken aan de Vlaamse overheid, weet algemeen directeur Johan Bongaerts: “In het kader van het Maatwerkdecreet is ons contingent voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verhoogd tot 1.429 vte’s (voltijdse equivalenten). Dit is het maximum aantal medewerkers waarvoor de overheid een subsidie uittrekt. We rekenen er dan ook op dat sollicitanten (nvdr. met een erkenning)massaal de weg naar Bewel vinden. We werven extra mensen aan, ontwikkelen hun talenten en leiden hen naar een job op maat. Een belangrijke kanttekening: we kunnen niet elk profiel aanwerven, er zijn bepaalde vaardigheden nodig om aan de groeiende verwachtingen van de klanten te voldoen.”

Klassiekers, onbekende activiteiten en uitdagende niches
Kandidaat-werknemers hebben binnen Bewel de keuze uit heel wat uiteenlopende jobs: “Repetitieve taken die je niet kan automatiserenvormen onze core business”, weet commercieel directeur Tom Ketels. “Binnen die filosofie ontwikkelen we een breed scala activiteiten. Onze klassieke taken– zoals logistiek (verpakken, assemblage en montage) en groenonderhoud – zijn goed gekend. Minder mensen weten dat we ons ook toeleggen op stikken, textielconditionering(kleding winkelklaar maken), zeefdrukken en cleanroomactiviteiten. Dat gebeurt niet enkel in de eigen werkplaatsen, maar in 35% van de gevallen ook op de werkvloer (in enclave) bij klanten zoals JBC, Greenyard, Scania en heel wat anderen. Ten slotte denken we toekomstgericht. Zo verkennen we wat we kunnen betekenen binnen innovatieve niches zoals de zorgsector of de circulaire economie.”

Partnership VDAB – Bewel: toeleiding & opleiding
Om deze jobs in te vullen, gaat Bewel een partnership aan met VDAB Limburg. De arbeidsbemiddelaar helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de weg te vinden naar Bewel. “Ieder talent telt”, zegt Tinne Lommelen. “En daarom informeren we werkzoekenden actief over de vacatures van Bewel. Het afgelopen jaar stuurden we vanuit onze gespecialiseerde dienstverlening al 279 sollicitanten door naar Bewel, om er te solliciteren voor openstaande vacatures.”

Daarnaast reikt VDAB Limburg de hand om samen opleidingen te organiseren: “Omdat Bewel nieuwe niches verkent en meer in enclave werkt, zijn bepaalde taken iets te hoog gegrepen voor sommige werkzoekenden. Daarom investeert Bewel zwaar in opleidingen. Voortaan kunnen zij ook terecht in onze campus T2 voor praktische technische opleidingen. Kastkableren of machineoperator bijvoorbeeld.  Het is belangrijk om te kijken hoe we de competenties van deze werknemers kunnen verhogen, zodat ze nieuwe uitdagende jobs binnen Bewel aankunnen… en op termijn misschien kunnen doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt.”