De verborgen kracht van improvisatie

Improvisatietheater heeft iets magisch. Zonder script, uitgeschreven dialogen of decor veroveren de acteurs het podium en het publiek. De technieken die de acteurs gebruiken, zijn de ideale voedingsbodem voor sterke communicatie en creativiteit. Daarom vinden veel bedrijven de weg naar improvisatietheater Swiep. We spraken met Evelien Den Tandt.

BV: Hoe bent u in het improvisatietheater gerold?

Evelien Den Tandt: “Dat verhaal startte lang geleden. Tijdens de voorbereidende catechese voor mijn vormsel kregen we een oefening, waarbij we moesten opschrijven wat wij konden doen om de wereld beter te maken. Mensen aan het lachen brengen, was mijn antwoord. Dat is altijd blijven hangen. Twaalf jaar geleden startte ik dan met mijn eerste cursus improvisatietheater en vijf jaar geleden heb ik er mijn beroep van gemaakt.”

Swiep improvisatietheater

BV: U geeft ook improvisatievoorstellingen in bedrijven?

“Inderdaad, organisaties rekenen op ons om een studiedag of bedrijfsfeest aan te kleden. Vaak zijn het bedrijven die in een veranderingstraject zitten en wij spelen dan in op die context. We doen dat zonder script of uitgeschreven voorbereiding. Natuurlijk vragen we op voorhand wat het thema of onderwerp is van het evenement waarop we aanwezig zijn. Op het moment zelf zoeken we dan interactie met ons publiek: wat hebt u vandaag bijgeleerd, mevrouw? Of: geef ons eens een locatie waar onze scène zich afspeelt. Daarmee gaan we dan aan de slag: we zetten het thema van de dag in de kijker vanuit een verfrissende en positieve invalshoek.”

Swiep bedrijfstrainingen Evelien Den Tandt

BV: Hoe kaderen bedrijfstrainingen in jullie verhaal?

“Improvisatietheater draait helemaal rond luisteren en, als het nodig is, je eigen ideeën loslaten, zodat je kunt inspelen op de ideeën van je collega. Dat is een vaardigheid die iedere professional vooruithelpt. Daarom vinden veel bedrijven de weg naar Swiep voor communicatietrainingen en teambuildings. We doen dat op een speelse manier met allerlei oefeningen, waardoor de valkuilen van communicatie aan het licht komen. Voor veel deelnemers is die aanpak een ‘eyeopener’. Daarnaast ontwikkel je nog essentiële vaardigheden met improvisatietraining, zoals alertheid, in vertrouwen samenwerken en kiezen voor een positieve mindset. Met improvisatie leer je er voor 100 procent te staan en vind je de balans tussen de leiding nemen en volgen. Allemaal vaardigheden die je nodig hebt op de werkvloer.”

Swiep improvisatievoorstellingen bedrijven

Tekst | Tom Goossens     Beeld | Dirk Den Aantrekker en Wen-Chi Su