Voedingsspecialist met toekomstplannen

In februari 2016 kwam JAVA Foodservice uit Rotselaar onder de vleugels van de Sligro Food Group uit Nederland. Die overname bracht meteen een nieuwe dynamiek met zich mee. Business Vlaanderen trok naar Rotselaar voor een gesprek met CFO Chris Teugels en COO Erik Veyt. Samen vormen ze het nieuwe managementteam dat de Belgische activiteiten aanstuurt.

BV: Wat was de aanleiding van de overname van Java Foodservice door Sligro?

Erik Veyt: “In 2015 bestond ons bedrijf negentig jaar. Voor de toenmalige eigenaars van JAVA Foodservice was dat een kantelmoment. Tegelijk maakte de Sligro Food Group bekend dat ze de Belgische markt wilde betreden. Het was een opportuniteit voor beide partijen: Sligro kreeg voet aan wal in België en de familie Claes kan zich voortaan volledig toeleggen op haar koffiebranderij. Die maakte geen deel uit van de overname.”

BV: Ondertussen volgden er nog overnames door Sligro?

Chris Teugels: “Oorspronkelijk hadden ze plannen om in België een aantal nieuwe  cash-and-carry’s te openen, specifiek gericht op professionals uit de horeca. Sligro besloot evenwel om een versnelling hoger te schakelen. Daarom namen ze in mei van dit jaar het Belgische ISPC over, een prominente horecaleverancier met vestigingen in Luik en Gent. Aan de lopende plannen om nieuwe vestigingen te openen, wijzigt er niets. Door die overname versterken we elkaars assortiment: we hebben nu een gamma dat de volledige vraag afdekt. JAVA Foodservice richt zich tot de cateraars, de zorgsector, pretparken, scholen en institutionele klanten, terwijl de foodies en horecamedewerkers terecht kunnen bij ISPC – Sligro België. Wat JAVA Foodservice betreft: veel klanten behoren tot de zorgsector (ziekenhuizen, rusthuizen). Daarom hebben we veel aandacht voor aangepaste voeding. Denk aan gluten- of lactosevrij voedsel. Wie een neus heeft voor gastronomie, moet zeker eens langsgaan bij ISPC.”

Java Foodservice Sligro Food Group

BV: Wat betekent die nieuwe structuur voor de activiteiten in Rotselaar?

Erik Veyt: “Voor onze vestiging in Rotselaar betekent de nieuwe werkwijze de start van een nieuw hoofdstuk. Belangrijk om te weten is dat zowel JAVA Foodservice als ISPC onder eigen vlag blijft varen. Anderzijds voorzien we vanuit Rotselaar de ‘shared services’ voor de beide afdelingen. Ondersteuning op het gebied van boekhouding, personeelsbeleid en informatica wordt van hieruit centraal aangestuurd. Rotselaar is en blijft daarom belangrijk voor de hele groep en haar verdere groei. Ons nieuwe distributiecentrum illustreert dat perfect. Dat namen we eind april in gebruik en heeft bijna 4000 m2 oppervlakte om diepgevroren producten te bewaren. Bovendien is ons nieuwe distributiecentrum volledig CO2-neutraal.

We maken ons bedrijf dus klaar voor de toekomst: niet alleen wat betreft de continuïteit van onze activiteiten. We willen ook duurzaam werken met respect voor mens en milieu.”

Java Foodservice

BV: Hoe ‘Belgisch’ is JAVA Foodservice nog?

Chris Teugels: “Ons nieuwe hoofdstuk wordt geschreven door een Belgisch team. We werken nu in de schoot van de Nederlandse Sligro Food Group, een beursgenoteerd bedrijf met familiale roots. Dat geeft zekerheid en de mogelijkheid om te investeren. Toch bestaat het voltallige management van JAVA Foodservice uit Belgen. Erik en ikzelf zijn al jarenlang actief binnen het bedrijf en samen staan we nu als zaakvoerders aan het roer. Samengevat kun je stellen dat er hier een nieuwe dynamiek leeft, maar die nieuwe gedrevenheid sluit perfect aan bij onze ‘oude’ bedrijfscultuur. Zo startte het voormalige management van JAVA Foodservice in 2014 met een waardetraject. Respect, vertrouwen, betrokkenheid, samenwerking en duurzaamheid kwamen uit de bus als de vijf kernwaarden van ons bedrijf. Vandaag zien we dat die waarden perfect aansluiten bij de visie van Sligro. Onze lokale verankering in Rotselaar blijft dus ook in de toekomst gewaarborgd.”

BV: Heeft die nieuwe dynamiek ook gevolgen voor de werkgelegenheid in Rotselaar?

Erik Veyt: “We zijn altijd op zoek naar orderpickers en mensen met ervaring in logistiek. Ook kiezen we er bewust voor om ons transport zélf te organiseren. We hebben vijftig vrachtwagens rondrijden die elke dag meer dan zeshonderd leverpunten bedienen. Dat maakt van onze chauffeurs de ideale ambassadeurs van JAVA Foodservice. Door net dat tikkeltje extra service te geven aan onze klanten, maken zij het verschil. Ook zoeken we gemotiveerde jobstudenten die hier een paar uur per week willen bijklussen, voornamelijk op vrijdag.”

BV: Waarom precies op die dag? 

Erik Veyt: “We leveren ook op zaterdag bij onze klanten en daarom draait ons logistieke centrum op volle toeren als het bijna weekend is. Alle bestellingen moeten nu eenmaal klaarstaan om geleverd te worden. De nieuwe wet die de studentenarbeid regelt, laat meer flexibiliteit toe zodat studenten een paar uur per dag kunnen werken. Dat is ideaal om onze pieken op te vangen. Sowieso raad ik iedereen aan om de vacaturepagina’s op onze website te bezoeken, zeker als je een job met toekomst zoekt in de regio Rotselaar.”

BV: Ook voor de ondernemingen in de streek doet u een extraatje?

Chris Teugels: “Bedrijven in onze regio kunnen hun bestelling telefonisch doorgeven en bij ons afhalen. Dat is natuurlijk niet onze kernactiviteit, maar we bieden die service met plezier aan onze collega’s in de buurt. Wie van die service wil profiteren, mag dus gerust even contact met ons opnemen.”

Tekst | Tom Goossens     Beeld | Dirk Vertommen