“We blijven vernieuwen om onze concurrentiepositie te behouden”

“Veel mensen hebben een verouderd beeld van onze sector”, zegt Koen Van de Cruys van maatwerkbedrijf Entiris. “Onze doelstelling is radicaal sociaal, maar we zijn geen liefdadigheidsinstelling. Hier wordt op-en-top professioneel gewerkt door bijna 1800 medewerkers verspreid over twee provincies .” Business Vlaanderen peilde naar de dynamiek die leeft in de zogenoemde beschutte werkplaatsen.

BV: Waarom doen ondernemingen een beroep op maatwerkbedrijven?

Koen Van de Cruys: “Bedrijven schakelen ons in omdat ze hier kwaliteit, flexibiliteit en een scherpe prijs krijgen. Anders gezegd: de economische factoren zijn de redenen waarom ondernemingen kiezen voor maatwerkbedrijven. Het feit dat ze daarmee de sociale economie een duw in de rug geven, is voor hen de kers op de taart, niet de fundamentele drijfveer. We werken dan ook uiterst professioneel: pluk 100 mensen van de straat om te kijken naar onze werkzaamheden en 99 van hen hebben geen flauw benul dat het hier gaat om een bedrijf in de sociale economie. Onze drang naar professionalisering is broodnodig, want de concurrentie is snoeihard. Niet zozeer tussen de maatwerkbedrijven onderling, maar wel met de automatisering en de lageloonlanden. Daarom heerst hier dezelfde dynamiek als in ‘gewone’ bedrijven. Alleen onze doelstelling is anders. We hebben geen aandeelhouders en streven niet naar winstmaximalisatie. We willen onze mensen op een duurzame, aangepaste en ergonomisch verantwoorde manier aan het werk zetten.”

Maatwerk Entiris

BV: Welke diensten bieden jullie aan?

“Ons dienstenpakket is heel divers. Zo doen we alles wat te maken heeft met verpakking en handwerk. Dat lijkt eenvoudig werk, maar niets is minder waar. We hebben  verschillende cleanrooms met een totale oppervlakte van meer dan 1000 m². Die cleanrooms beantwoorden aan de strengste normen en zijn nodig voor de verpakking van farmaceutische artikelen en ‘medical devices’. Onder de leiding van industriële apothekers herverpakken we trouwens ook geneesmiddelen. Ook voor blisterverpakkingen – bijvoorbeeld de verpakking van de batterijen die je in de supermarkt koopt – vinden klanten de weg naar Entiris.”

BV: Hoe gaan jullie daarbij te werk?

“We nemen het volledige verpakkingsproces voor onze rekening: we ontwerpen de blisters en maken de matrijs die nodig is voor de productie ervan. Vervolgens maken we die blisters en verpakken we het product voor onze klant. Door die service aan te bieden, behouden we onze concurrentiekracht.

We denken na over de perfecte verpakking en ontzorgen zo onze klanten. Toch zijn verpakkingen en cleanrooms maar een deel van ons aanbod. We maken ook staalboeken en presentatiemappen voor producenten van gordijnen en behangpapier. Daarnaast rekenen particulieren, bedrijven en overheidsinstellingen op onze groendienst. Ook het zogenoemde enclavewerk kent de laatste jaren een enorme boost.”

Entiris Mechelen

BV: Wat is enclavewerk precies?

“Het is een specifieke term in onze sector. Vroeger deden we het werk het liefst op onze bedrijfssites. Nu werken we ook meer en meer op locatie bij onze klanten. Dan gaat er een team van pakweg vijf of tien van onze mensen in dat bedrijf aan de slag, onder begeleiding van onze werkleider. Enclavewerk is voordelig voor alle partijen. De klant krijgt medewerkers die topkwaliteit leveren. Ze hebben wel een iets langere leercurve, maar naast de kwaliteit krijg je zekerheid in de plaats, want wij zorgen voor vervanging als er iemand ziek is of een dagje vakantie heeft. Het voordeel voor onze medewerkers is dat ze het gevoel krijgen in een regulier bedrijf te werken, niet in een maatwerkbedrijf. Dat doet wonderen voor hun zelfvertrouwen.”

BV: Welke voordelen heeft het enclavewerk voor Entiris?

“Wij moeten dan niet investeren in gebouwen en machines. Let op: we zijn bereid om te investeren voor onze klanten en we hebben er ook de nodige kapitaalbuffer voor. Wie   bijvoorbeeld plannen voor een nieuwe verpakkingslijn heeft, maar niet over financiële middelen beschikt om de machines aan te kopen, kan bij ons terecht voor de investering. De voorwaarde is natuurlijk dat we een samenwerking starten voor een lange termijn. Die voorwaarde geldt ook voor het enclavewerk, want we zijn geen interimkantoor.”

Productiewerk Entiris

BV: Hebben maatwerkbedrijven een toekomst in Vlaanderen?

“Zeker, maar de strijd is bikkelhard. De dag dat we tevreden achteroverleunen, is het begin van ons einde. We moeten blijven vernieuwen en verbeteren, zodat we onze concurrentiepositie behouden. Ik illustreer het met een voorbeeld. Onlangs kregen we een duidelijke boodschap van een van onze klanten: 30 procent snijden in de kosten of de klant zou de verpakking uitbesteden aan de lageloonlanden. Dus gingen onze technici aan het werk om een oplossing uit te dokteren. Die vonden ze door processen gedeeltelijk te automatiseren. Resultaat? De klant is tevreden omdat hij meer output krijgt voor een lagere prijs.

Onze mensen zijn content omdat die automatisering hun job lichter maakt, zonder dat er arbeidsplaatsen verloren gaan. Een win-winsituatie dus, maar het legt wel druk op onze 250 omkaderingsleden. Dat zijn onze werkleiders, kwaliteitscontroleurs, informatici en technici. Die leveren elke dag een felle strijd om concurrentieel te blijven. Gelukkig doen ze dat vol enthousiasme.”

Tekst | Tom Goossens     Beeld | Dirk Vertommen


Afdelingen in

 • Aarschot
 • Bornem
 • Diest
 • Heist op den Berg
 • Herent
 • Kampenhout
 • Kessel-Lo
 • Mechelen

Centrale diensten

Aarschot

Activiteiten

 • verpakkingen
 • blisteren
 • assemblage
 • montage
 • displays
 • handwerk
 • geconditioneerde ruimtes: stofarm + cleanroom:
 • geneesmiddelen, ‘medical devices’
 • voeding: pralines, confiserie
 • staalboeken
 • palletten
 • enclave
 • groendienst

Aantal werknemers
1800 medewerkers

T: +32 16 44 14 60
E: info@entiris.be
W: www.entiris.be