Welke hypotheek past het beste bij de ondernemer?

Je hebt een goedlopende onderneming. Een groothandel in spirituele producten en Oosterse kleding. Er komen steeds meer klanten bij en eigenlijk zou je de voorraad moeten vergroten. Maar je groeit een beetje uit je jasje in je huidige pand. Je bent al om je heen aan het kijken voor een iets grotere bedrijfsruimte.

Maar je wil wel enigszins in de buurt blijven. Veel klanten komen ook hun bestellingen zelf halen en dat wil je wel zo houden. Maar nu moet je gaan bedenken of je een bestaand pand wil overnemen of een nieuwe bedrijfsruimte wil laten bouwen. Hoe zit dat met een hypotheek eigenlijk? En met de rente daarvan?

Bouwen of verbouwen

Het voordeel van bestaande bouw is dat je kunt onderhandelen over de prijs. Als ondernemer heb je daar wel oren naar. Maar je zult wel moeten verbouwen om het naar jouw wens te maken. En dan kun je voor verrassingen komen te staan. Aan de andere kant is voor zekerheid ook wel iets te zeggen. Die heb je als je voor nieuwbouw kiest. Een duidelijke vaste prijs met een duidelijke hypotheek en rente die daarbij hoort. Kijk eens naar NIBC hypotheekrente, daar wordt je snel een stuk wijzer.

Maximaal

Het is verstandig om eerst maar eens goed te berekenen hoeveel je maximaal kunt en wil lenen. Wat is het maximale hypotheekbedrag? Dan weet je ook gelijk wat je zou kunnen kopen. Als je dat weet kun je verder met het berekenen van je nieuwe te verwachten maandlasten. Kijk goed of je stabiliteit in je omzet verwacht, of juist groei of misschien wel krimp over een paar jaar. Houd rekening met allerlei trends en neem die mee in je overwegingen. Een zakelijke hypotheek die bij de ondernemer past, is afhankelijk van een aantal punten. Wat voor object moet er worden gefinancierd? Wat is de daarbij behorende marktwaarde? Ook belangrijk is hoeveel je als ondernemer zelf kunt inzetten. En de bank wil graag weten hoe lang het bedrijf al bestaat, hoe hoog je omzet is en hoeveel winst er wordt gemaakt. En belangrijk voor de ondernemer is de hoogte van de rente. Je kunt kiezen tussen verschillende looptijden. Zo kun je het rentetarief voor een bepaalde periode vast laten zetten, bijvoorbeeld voor 10, 20 of 30 jaar. In dat geval heb je zekerheid over de maandlasten voor die periode. Je kunt ook voor een variabele rente kiezen, maar dan heb je geen zekerheid, de rente kan immers dan gewoon omhoog schieten.