Alles ten dienste van de klant

In deze special over lichte bedrijfsvoertuigen laten we ook graag een gespecialiseerde garage aan het woord. We gingen hiervoor naar Garage Vereenooghe, een groep in West-Vlaanderen. Onze vragen werden bereidwillig beantwoord door Bram Ketels, Sales Manager Vans & Trucks.

Hebben de vestigingen in de groep Vereenooghe elk hun eigen specialiteit of is het eerder een kwestie van geografische spreiding?
Bram Ketels: Het gaat inderdaad vooral over geografische spreiding om onze klanten nog beter te kunnen bedienen. We hebben nu negen vestigingen: Roeselare, Brugge, Ieper, Veurne, Oostende, Torhout, Tielt, Knokke en Jabbeke. In zeven van de negen vestigingen bieden we verkoop- en naverkoopdiensten voor personen- en bestelwagens aan. In vijf van de negen vestigingen worden er trucks verkocht en onderhouden. Drie hebben een professionele carrosserieafdeling.

Welke dienstverlening bieden jullie aan?
Het begint met de verkoop van een nieuwe of tweedehands bestelwagen. Via onze invoerder kunnen we financiële oplossingen, onderhoudscontracten op maat en een brede waaier van verzekeringsproducten aanbieden – gecombineerd of apart. Operationele leasing komt steeds vaker voor. Op die manier kunnen we de klant een totaaloplossing voor een kilometerprijs aanbieden.

Onze Van-verkopers zijn allemaal gecertificeerd door Mercedes-Benz en worden regelmatig bijgeschoold. Een beginnende verkoper doorloopt het certificeringsproces bij de invoerder – een Basic Sales Training. Alle nevenproducten, services, technische en opbouwgerelateerde opleidingen komen hierin aan bod. Na de certificering zijn er op regelmatige basis verplichte opleidingen voor gevorderden. Zo blijft ons team perfect op de hoogte, zodat het de klant optimaal kan adviseren.

Een hot item vandaag is connectiviteit! Dit zal in de Van-afdeling worden aangeboden onder de naam Mercedes PRO. Op de nieuwe Sprinter kunnen we dit standaard aanbieden, voor onze andere Van-producten gaat het voorlopig via een adapter. Het doel van Mercedes PRO bestaat erin de digitale mogelijkheden te benutten, zodat onze klanten hun bedrijf nog efficiënter kunnen beheren. Enkele voorbeelden: voertuigstatus, voertuiglogistiek, wagenparkcommunicatie, onderhoudsmanagement en digitaal rittenboek. In de toekomst zal dit stapsgewijs uitgebreid worden.

Hoe worden de meeste lichte bedrijfsvoertuigen aangekocht?
Er zijn nog steeds klanten die bestelwagens kopen met eigen middelen. Het grootste deel wordt evenwel met een financieel product verkocht, waarbij financiële leasing of renting het meest voorkomt. Het staat de klant natuurlijk nog altijd vrij om voor zijn eigen bank te kiezen. Sommige vloten opteren voor een operationele leasing, waarbij ze maandelijks één factuur ontvangen en op die manier een hele administratieve rompslomp vermijden. Voor deze financiële producten kunnen we terugvallen op onze vaste partner Mercedes-Benz Financial Services.

Kopen de klanten in dit segment enkel het basisvoertuig of geven ze de voorkeur aan een compleet voertuig?
Bij Vereenooghe proberen we steeds een totaaloplossing aan te bieden. Klanten kunnen bij ons terecht voor een compleet opgebouwd/ingericht voertuig: inrichting of opbouw, koeling of een gesloten kast met een laadklep op maat hebben voor ons geen geheimen. Voor de totaaloplossingen werken we samen met een aantal gespecialiseerde bedrijven die jaarlijks geëvalueerd worden. Indien gewenst fungeren wij als enige gesprekspartner voor de klant.

Tekst | Hendrik De Spiegelaere   Beeld | Vereenooghe