“Enclavewerking zit in de lift”

Het gaat goed met Ryhove vzw, dank u. Het maatwerkbedrijf uit Gent helpt klanten nog altijd met grafische activiteiten, maar steunt vandaag op drie stevige pijlers. Onder leiding van CEO ­Peter Leyman kunnen 330 doelgroepmedewerkers, ondersteund door een 70-koppige entourage, dagelijks enthousiast aan de slag. 

BV: Waarin was Ryhove vzw aanvankelijk gespecialiseerd?

Peter Leyman: “In de pioniersperiode fungeerden we als rechterhand van tal van drukkerijen, door verschillende nabehandelingen uit te voeren. Denk bijvoorbeeld maar aan nieten, lijmen, binden, naaien, vouwen en andere technieken. Vandaag zijn we nog altijd actief in de grafische sector, maar beduidend minder dan vroeger.”

BV: Waarop leggen jullie vandaag de focus?

“We beschikken over drie sterk uitgebouwde pijlers, waar telkens zowat 100 doelgroepmedewerkers aan de slag zijn. Ten eerste is dat de voedingsindustrie, waar we ons toeleggen op verpakkingen. We geven dergelijke verpakkingen een toegevoegde waarde, waardoor onze klanten de exclusiviteit van hun producten nog meer kunnen benadrukken. De combinatie van een goed uitgerust machinepark (met onder meer multiheadwegers, flowpack- en krimpmachines) en de grote finesse waarmee onze mensen bijvoorbeeld chocolade verpakken, is belangrijk om aan de strenge kwaliteitscontroles en BRC-veiligheidsnormen te voldoen. Ook het halen van de HACCP-normen kan dankzij de klimaatcontrole in onze productieruimtes. Een tweede poot wordt gevormd door algemene, repetitieve activiteiten, onder meer in verlichting en montage.”

BV: De derde pijler is de enclavewerking. Hoe belangrijk is die vandaag?

“Het is iets waar we enorm in gegroeid zijn en waar ik ook sterk in geloof. Door onze doelgroepmedewerkers met begeleiding op de site van de klant in te schakelen, kan hun integratie in het reguliere arbeidscircuit sneller gebeuren. Voor onze klanten is die aanpak heel interessant, omdat ze geen extra logistieke bewegingen moeten doen en op hun site de volledige controle over de activiteiten behouden. Het is de ideale manier voor een laagdrempelige samenwerking met een maatwerkbedrijf. Bovendien vormen onze mensen geen bedreiging voor het personeel bij de klant: het gaat doorgaans om een tijdelijk engagement om hoge pieken in het werkvolume te helpen opvangen.”

Tekst | Bart Vancauwenberghe  Beeld | Ryhove vzw