De enige lokale UNIZO-afdeling met een eigen secretariaat

Ondernemers en zelfstandigen worden in Waregem absoluut niet aan hun lot overgelaten. Naast een stadsbestuur dat ondernemerschap hoog in het vaandel draagt, kan de paardenstad ook rekenen op een erg actieve plaatselijke UNIZO-afdeling. “We hebben zelfs een eigen secretariaat, wat vrij uniek is in Vlaanderen,” stipt voorzitter Geert Vanderhaegen aan.

De roots van de UNIZO-afdeling in Waregem dateren van kort na de Tweede Wereldoorlog. Stelselmatig ontstond een erg solide vereniging, met een heel brede ledenbasis – 400 leden – en een stevig uit de kluiten gewassen bestuur (40 mensen). Een kernbestuur van zeven mensen leidt alles in goede banen en verdeelt de organisatie van verschillende activiteiten onder werkgroepen.

“We zijn een heel actieve vereniging en hebben als enige lokale UNIZO-afdeling een eigen secretariaat, dat iedere voormiddag open is,” verduidelijkt Geert Vanderhaegen. “Alle leden en startende ondernemers kunnen hier terecht voor de meest uiteenlopende informatie. Er is ook een goede wisselwerking met de collega’s van het Bedrijvencentrum.”

UNIZO-afdeling Waregem

De vereniging staat in voor diverse activiteiten. “Nieuw dit jaar is de beurs ‘Ondernemen Morgen’ in Waregem Xpo. Op woensdag 10 en donderdag 11 mei bundelen we de krachten met Wij Helpen, TVH, Eandis, Vayamundo, G&T Services en de POM West-Vlaanderen voor een beurs waar standhouders vernieuwende producten of diensten kunnen voorstellen. Met de organisatie van een dergelijk evenement zijn we niet aan ons proefstuk toe. Elk jaar organiseren we ook een Verbouwbeurs, met een afwisselende focus op bouw en interieur. Dat zorgt voor een heel gediversifieerd aanbod aan standhouders. Bij elk van deze events streven we naar een optimale mix van een professionele organisatie en een familiale sfeer, waar met een ontspannen gevoel aan netwerking wordt gedaan.”

UNIZO-afdeling Waregem

Organisaties
Andere evenementen zijn de Nacht van de Humor – de vrijdag van de Waregem Koersefeesten – , het Praatfeest en de Nacht van de Ondernemer. “Dat zorgt jaarlijks voor een heel drukke agenda. Dankzij onze brede basis zijn we ook uitgegroeid tot een belangrijke partner voor het stadsbestuur. Burgemeester Kurt Vanryckeghem en schepen van economie Kristof Chanterie zetelen trouwens ook in ons bestuur.”

Daardoor wordt effectief ook rekening gehouden met de verzuchtingen van de ondernemers. “Zo hadden we bijvoorbeeld inspraak bij de aanpassingen van het parkeerbeleid. Dat heeft ervoor gezorgd dat de parkings in het centrum overdag niet langer permanent bezet zijn door wagens van mensen die in de stadskern hun job moeten uitvoeren. Zo kunnen consumenten die komen shoppen, nu weer vlotter hun wagen kwijt. Bovendien wordt gewerkt aan heel democratische tarieven. Dat alles draagt bij tot een vlottere verkeerscirculatie.”

UNIZO-afdeling Waregem

Een grotere uitdaging is het opboksen tegen de groei van winkels in de periferie. “We hebben geen probleem als daar aanbieders van keukens en witgoed komen, maar zien met lede ogen aan hoe ook modewinkels daar steeds meer voet aan de grond krijgen. Die evolutie kunnen we moeilijk tegenhouden.”

Ruimte
Uniek is ook het driemaandelijks magazine W’Ondernemen dat sinds meer dan 25 jaar bestaat. “Het is iets wat veel andere organisaties ons benijden. Het illustreert de dynamiek die hier heerst. Het spreekt voor zich dat we er alles aan doen om die sterke ondernemersspirit ook de komende jaren te blijven handhaven,” besluit Geert Vanderhaegen.

UNIZO-afdeling Waregem
Secretaris Liesbeth Deman en voorzitter Geert Vanderhaegen zijn twee steunpilaren van de plaatselijke UNIZO-werking.

Tekst |  Bart Vancauwenberghe  Beeld | Kolibreeze