Hasselt klaarstomen voor de toekomst

Beweren dat er een en ander beweegt in Hasselt is een behoorlijk understatement. De Limburgse provinciehoofdstad schakelde de voorbije jaren duidelijk enkele versnellingen hoger om de stad klaar te stomen voor de toekomst. Schepen van Economie en Ruimtelijke Ordening, Tom Vandeput (CD&V), werpt met ons alvast een blik op die toekomst. Dat doen we nog net niet vanuit zijn kantoor in het nieuwe stadhuis, een van de grote stadsontwikkelingsprojecten die het stadsbeeld zal hertekenen en deze zomer de deuren zal openen. 

Hasselt

BV: Hoe is het om te ondernemen in Hasselt?
Tom Vandeput: “Hasselt scoort goed op het vlak van ondernemen. Dat blijkt uit een recente peiling van de Vlaamse stadsmonitor, maar ook uit de analyses die Unizo en Voka Limburg recent maakten in het kader van de nakende gemeenteraadsverkiezingen. We zetten in elk geval in op veel sectoren, om verschillende vormen van ondernemerschap te ondersteunen: van starter, over handelaar, tot de kmo of de kantorensector. Wij hebben de voorbije jaren veel veranderd. Innovatieve bedrijven vinden hun gading op de groeiende Corda Campus, waar de stad, samen met LRM, startende bedrijven in de beste omstandigheden laat groeien. Ze vinden er niet alleen betaalbare infrastructuur in de Incubator, maar ook de juiste begeleiding. Dichter bij het centrum krijgen jonge creatievelingen dan weer een duwtje in de rug bij de pas opgerichte mode-incubator MIA-H. Ook hier zetten we als stad onze schouders onder.”

Hasselt
De opening van het nieuwe retailpark op de Ikea-site.

BV: Is er nog voldoende ruimte om te ondernemen in Hasselt?
“Onze bestaande bedrijventerreinen zoals in Stevoort of Kiewit, hebben een bezetting van zo’n 90%. In Rapertingen hebben we extra ondernemingsruimte gecreëerd in de zone Pietelbeek, waar op dit moment een nieuw bedrijvenpark van zo’n 15 hectare wordt aangelegd.”  

“Dankzij ons masterplan voor kantoren, is de Grote Ring van Hasselt er in enkele jaren helemaal anders gaan uitzien. Deze omgeving is nog steeds in volle ontwikkeling. Op de Concentra-site wordt naarstig gebouwd aan een nieuwe kantorensite, maar ook de naastliggende Proximus-site doet het goed. Verder zorgen de nieuwe kantoren voor de politie- en brandweerdiensten, en de nieuwbouw voor gerenommeerde automerken zoals Audi, Landrover, Jaguar, BMW en Tesla voor een nieuw elan.”

Hasselt
Het nieuwe stadhuis.

BV: Jullie zetten ook volop in op het retailsegment, met onder andere de aanstelling van een centrummanager.
“Hasselt doet het goed als handelsstad en mag nog steeds aanspraak maken op haar plaats van vierde handelsstad in Vlaanderen. Wij trachten voortdurend nieuwe winkels aan te trekken: kleinere oppervlakten in het centrum, maar ook de grote ketens buiten het centrum willen we een plaats geven, zoals onlangs nog de nieuwe Ikea-vestiging of Decathlon.”

“Toch staat de retailsector wereldwijd onder grote druk. Daarom stelden we onlangs een centrummanager aan die initiatieven zal ontwikkelen om de attractiviteit van ons stadscentrum nog verder uit te spelen. Met de ontwikkeling van Quartier Bleu aan de verloederde Hasseltse kanaalkom, komt er een nieuw stadsdeel bij dat voorziet in 2.000 extra parkeerplaatsen, winkels en horeca, en woongelegenheid. Die extra winkeloppervlakte moeten wij als stad goed voorbereiden, zodat de markt klaar is om deze extra oppervlakte te absorberen tegen de opening van 2019. Je merkt het, aan projecten en plannen geen gebrek in onze stad (lacht).”

Tekst | Hilde Neven  Beeld | Rudi Van Beek