“Industriebouw is onze dada”

Morti voorstellen, hoeft amper nog in bouwmiddens. Het in 1965 door Julien Mortier opgerichte familiebedrijf groeide uit tot een algemeen bouwbedrijf met meer dan 200 medewerkers. De onderneming, die momenteel geleid wordt door de stichter en zijn vier zonen (Luc, Guy, Koen en Jo) legt zich onder meer toe op agrarische projecten, woning- en appartementenbouw, maar koestert ook een stevige boon voor industriebouw.

BV: Wat is de grote kracht van dit bedrijf?

Jo Mortier: “We zijn niet alleen van alle bouwmarkten thuis, maar verzorgen projecten ook van a tot z. Zowel het ontwerp, de productie als de bouw zelf behartigen we volledig in eigen beheer. Daarvoor beschikken we onder meer over eigen productie-units voor prefabbeton – voor de productie van prefabbalken en kolommen, wandpanelen, … – en metaalconstructies. In ons eigen studiebureau werken tekenaars dossiers volledig uit. Driedimensionale tekeningen geven niet alleen een integraal beeld over een project, maar leggen ook alle pijnpunten en technische uitdagingen bloot.”

BV: Welke mogelijkheden bieden jullie op vlak van afwerking?

“De aanwezigheid van een eigen dienst voor aluminium- en houtschrijnwerk biedt de kans om ook op dit vlak onze klanten te ontzorgen. We beschikken er onder meer over de meest recente CNC-machines. De afdeling houtschrijnwerkerij heeft alle troeven in huis om kwalitatief buitenschrijnwerk, zoals poorten, afwerkingen, ramen en deuren te behartigen. Strakke en moderne constructies voor woning- en appartementenbouw zijn het stokpaardje van de aluminiumafdeling. Ons motto is altijd geweest: ‘Wat je zelf doet, doe je beter’. We wilden de afhankelijkheid van anderen tot het strikte minimum beperken. Alleen voor de integratie van technieken doen we beroep op onderaannemers, waarmee we al jarenlang samenwerken. Hun technische expertise is cruciaal voor bepaalde installaties. Op die manier geven we onrechtstreeks werk aan nog eens een honderdtal mensen.”

BV: Hoe zijn jullie gegroeid in de industriebouw?

“40 jaar geleden zijn we vanuit de agrarische sector al snel gegroeid naar een volwaardige industriebouwer. Onze ondertussen al omvangrijke referentielijst omvat onder meer kantoorgebouwen, toonzalen, garages, opslagplaatsen en algemene bedrijfsgebouwen.”


De vier zonen hebben het levenswerk van vader Julien overgenomen.

BV: Met welke projecten is Morti vandaag vooral bezig?

“Een van onze trouwe klanten bijvoorbeeld is Buurtslagers, een vleesverwerkend bedrijf waarvan de hoofdzetel in Aalter gevestigd is. De volledige bedrijfssite werd door Morti gerealiseerd. Eind januari zijn we er begonnen met de volgende fase van de uitbreidingsplannen. Hierbij bouwen we een 17,5 meter hoge productieruimte met een oppervlakte van 1.875 vierkante meter. In dit gebouw zal op termijn de opslag van gedroogd vlees en de ontdooiing van vlees gebeuren.”

BV: Daarnaast zijn jullie ook bezig met eigen projecten?

“Klopt. Een goed voorbeeld daarvan is het bedrijfsverzamelgebouw dat we momenteel creëren in Bachte-Maria-Leerne, op de hoek van de Filliersdreef en de Peperstraat. Het gaat hier om 22 koopunits, waarvan de oppervlakte varieert tussen 218 en 523 vierkante meter. De eerste units zijn inmiddels in gebruik genomen, na het afronden van de eerste bouwfase. De volgende fases zijn momenteel in uitvoering, zodat alle units tegen begin volgend jaar zeker operationeel zullen zijn.”


De onderneming bouwt onder meer kantoorgebouwen, algemene bedrijfsgebouwen en toonzalen.

Tekst |  Bart Vancauwenberghe  Beeld | Morti