Innovatieve telescopische tribune voor cultureel centrum Maldegem

Het open- en dichtschuiven van telescopische tribunes is een opgave waarbij de technische medewerkers van cultuur- en sportdiensten zich regelmatig in de haren krabben. De aandrijving met trommelmotoren heeft veelal te weinig weerstand op de vloer, waardoor de platforms niet goed meekomen en de metaalstructuur het zwaar te verduren krijgt. De beweging moet steevast door menselijk handelen gecorrigeerd worden. COS nv buigt zich al jarenlang over deze uitdaging en pakt uit met intelligente telescopische tribunes. CC Den Hoogen Pad in Maldegem nam recent zo’n innovatief systeem in gebruik.

De roots van COS nv bevinden zich in de metaalconstructie. Naast metaalconstructies werden mobiele outdoor tribunes en podia geproduceerd en was er een afdeling voor theatertechnieken. Door de groeiende vraag vanuit de theatermarkt om oplossingen te bedenken voor het problematisch open- en dichtschuiven van telescopische tribunes, ontwikkelde de onderneming een innovatief systeem op basis van een duwketting. Daarnaast ontwikkelde COS mobiele telescopische tribunes die op elke positie in de zaal gebruikt kunnen worden. Dat biedt maximale flexibiliteit in de zaal en is daardoor handig voor onder meer culturele centra, sporthallen en scholen.

telescopische tribune

Hoge stabiliteit
“In tegenstelling tot systemen met traditionele trommelmotoren maakt onze oplossing geen gebruik van de weerstand van de vloer,” leggen industrieel ingenieur Pieter Van de Moortel en Hans Mayer van COS nv uit. “De verbinding over de volledige breedte en lengte van de tribune zorgt voor een heel hoge stabiliteit, waardoor het publiek nooit het gevoel heeft op een telescopische tribune te zitten.”

De specialisten van COS gingen nog verder in de ontwikkeling en introduceerden op basis van het duwkettingsysteem volautomatische stoelenrijen voor telescopische tribunes. “De tribune kan hierdoor vlotter worden gemanipuleerd, de stoelen gaan langer mee én de ombouwtijd van de zaal is een stuk korter. Daardoor kan de capaciteit van het complex beter worden benut.”

Daarnaast ontwikkelde COS een lasergestuurd verplaatsingssysteem. “Deze oplossing werkt met automatische correcties, wat de metaalstructuur van de tribune beschermt en dus de duurzaamheid verhoogt,” vult zaakvoerder Geert Vande Moortel aan. “Het verplaatsen van telescopische tribunes kan overigens ook met een luchtkussensysteem en wordt met name op sportvloeren toegepast.”

telescopische tribune

Maldegem
In CC Den Hoogen Pad deed men al jarenlang een beroep op een verouderd systeem. “De technische medewerkers hadden veel werk om de tribune van 204 zitjes netjes op de juiste plaats te zetten en verloren veel tijd met het open- en dichtklappen van de stoeltjes,” vervolgt Hans Mayer. “Na grondig met de klant te hebben meegedacht, zoals we altijd doen, bleek een tribune met een lasergestuurd verplaatsingssysteem en volautomatische stoelenrijen de meest passende oplossing. Hierdoor laat de tribune zich eenvoudig verplaatsen en in- en uitschuiven. De opstelling laat zich makkelijk wijzigen in functie van de specifieke activiteit.”

telescopische tribune

COS nv werpt zich op als een pionier in de ontwikkeling van dergelijke tribunes. “De oplossing is nog niet overal gekend, maar wie het eens gezien heeft, raakt heel snel overtuigd. In aankoop is het systeem duurder dan traditionele oplossingen, maar de uitgespaarde personeelskost en de lange levensduur van de materialen zorgen ervoor dat het op langere termijn een absoluut te verantwoorden investering is.”

Recent richtte COS nv overigens nog een nieuwe afdeling op, die zich volledig focust op het onderhouden en herstellen van bestaande telescopische tribunes, ook van andere fabrikanten. “Daarmee anticiperen we op een nood van heel wat openbare besturen die voor een dergelijke allesomvattende support niet meer bij hun oorspronkelijke leverancier of dealer terecht kunnen,” besluiten Geert en Pieter Vande Moortel.

telescopische tribune

Tekst | Bart Vancauwenberghe  Beeld | COS