“Kantorenmarkt vormt grootste uitdaging”

Hoe gaat het op vastgoedvlak in Hasselt? Gebouwd wordt er voldoende, maar vinden al die panden ook gemakkelijk een nieuwe eigenaar? En hoe staat het met de leegstand in de centrumstad? Met deze vragen klopten we aan bij Johan Tackoen, zaakvoerder van Wallter bvba, die gespecialiseerd is in bedrijfsvastgoed.

BV: Laten we maar even in hartje Hasselt beginnen. Kampt het Hasseltse stadscentrum met veel leegstand?
Johan Tackoen: “Wat Hasselt betreft, is er, net zoals in andere gelijkaardige steden, wel wat leegstand, maar die mag je niet veralgemenen. Vaak heeft dit te maken met de ligging of de staat van het pand. Op grote assen in de stad zie je quasi geen lege panden. Daar stijgt het aantal passanten jaarlijks zelfs nog, én zitten dus ook de huurprijzen nog in de lift. Het retaillandschap is, onder andere door de opkomst van de e-commerce, in volle verandering. Je klanten moeten het dus de moeite waard vinden om naar je fysieke winkel te komen. Wanneer je je pand vanuit die insteek aanpakt en inzet op beleving, raakt het ook gemakkelijker verhuurd.”

BV: Opvallend is dat er enorme kantooroppervlaktes worden bijgebouwd in Hasselt. Is de nood zo groot?
“Hoewel de gemiddelde kantooroppervlakte per persoon daalt, wordt er inderdaad toch veel gebouwd. Een en ander heeft te maken met sociale wijzigingen. Centraliseerden bedrijven tot voor kort hun werknemers zoveel mogelijk in één vestiging, merken we nu dat ze daar stilaan van terugkomen en terug provinciale zetels openen. Een aantal grote bedrijven zoals Partena en Baloise hebben we daar al in kunnen ondersteunen. Maar toch blijft de kantoormarkt de moeilijkste markt. Grote projecten zoals bijvoorbeeld de Corda Campus dereguleren de markt voor een stukje. Dat startende ondernemers de nodige begeleiding en omkadering moeten krijgen, kunnen we alleen maar toejuichen, maar het kantooraanbod zelf op deze sites vormt toch wat oneerlijke concurrentie ten opzichte van de privésector. ”

“Wat bedrijfsvastgoed betreft, dit is een segment in volle beweging en ontwikkeling. Het is de meest drukke markt waarbij er enerzijds voldoende ontwikkeld wordt in Hasselt en omgeving, en de vraag anderzijds ook nog steeds in de lift zit.”

Tekst | Hilde Neven  Beeld | Els Verbakel
Uitgelichte afbeelding: 
Johan Tackoen, zaakvoerder van Wallter bvba.