Maatwerkbedrijf Bewel investeert bijna 1 miljoen euro in zeefdrukafdeling

Maatwerkbedrijf Bewel investeert meer dan 900.000 euro in haar zeefdrukafdeling in Hasselt. Het grootste productiebedrijf van Limburg vervangt een aantal verouderde machines, investeert in de modernste technologie en pakt de infrastructuur aan. Dankzij deze investering kan Bewel voortaan ronde, holle, bolle en andere oneffen oppervlakken bedrukken in meerdere kleuren tegelijkertijd. “De nieuwe machines versterken onze nichepositie als specialist in middelgrote zeefdrukopdrachten. Zo verankeren we de huidige jobs. Bovendien kunnen we nu bijkomende opdrachten aan, die voor meer omzet en extra jobs zorgen”, zegt een ambitieuze algemeen directeur Johan Bongaerts.

De zeefdrukafdeling is één van de oudste businessunits van het alom gekende Bewel. In deze afdeling bedrukt het bedrijf producten uit kunststof, textiel, glas, keramiek, hout en metaal. “Al sinds jaar en dag bekleden we een unieke positie in de markt”, legt Johan Bongaerts uit. “Klanten kunnen bij ons terecht voor zowel tampondruk (nvdr. een techniek om zowel ronde, holle, bolle als andere oneffen kunststofoppervlakken te bedrukken) als zeefdruk (nvdr. een druktechniek om grotere vlakke en ronde voorwerpen te bedrukken, van wijnkisten tot een grote vuilbak). We richten ons op opdrachten die te groot zijn voor de kleine, lokale zeefdrukkers, maar te klein voor de volautomatische productiebedrijven. Opdrachten tussen de 1.000 en 100.000 stuks zijn ideaal voor ons. Zo bedrukken we bijvoorbeeld siliconentubes of de bekende rode Ola-emmers.”

“In één beweging in meerdere kleuren drukken, op elk oppervlak”
Om deze uitstekende reputatie te behouden dringt een investering zich op. “Een aantal machines waren verouderd”, vertelt productiedirecteur Leon Donders. “Daarom vervangen we ze door hypermoderne toestellen, een vervangingsinvestering van 300.000 euro. Voor de specialisten: het gaat om drie eenkleurige tampondrukmachines, één vijfkleurige tampondrukmachine en twee bevlammingsbanden (een techniek waarmee je kunststofproducten voorbewerkt, zodat ze achteraf perfect bedrukt kunnen worden). Met de nieuwe machines werken we sneller en herleiden we fouten tot een minimum. Terwijl we vroeger bijvoorbeeld elk stuk meerdere keren moesten bedrukken, produceren we nu in één beweging in meerdere kleuren.”

In het voorjaar worden bovendien nog drie nieuwe zeefdrukmachines met optische passering in gebruik genomen. Met deze toestellen kunnen veel grotere ronde kunststofonderdelen – zoals emmers, (jenever)kruiken en vuilbakken –  in meerdere kleuren bedrukt worden. Kostprijs: meer dan 300.000 euro. Een investeringsgolf die Bewel wapent voor de toekomst, stelt commercieel directeur Tom Ketels: “We willen meer doen dan enkel onze klanten behouden. De nieuwe machines creëren kansen voor bestaande klanten, maar openen ook nieuwe deuren. We kunnen nu opdrachten aan waar we vroeger technisch voor moesten passen. Maar door de nieuwe machines verhogen we niet enkel onze kwaliteit. We vergroten ook onze capaciteit.”

Ten slotte investeert Bewel 300.000 euro bijkomend in infrastructuur: “Hiermee centraliseren we diverse nutslokalen (opslag inkten, reiniging,…), verhogen we de orde en netheid en spelen we proactief in op de almaar strenger wordende milieuregelgeving rond geur en geluid”, legt Tom Ketels uit.

Superkwaliteit in repetitieve taken
Op dit moment werken er vijftig doelgroepmedewerkers en zes begeleiders op de zeefdrukafdeling. Daarnaast geeft extra zeefdrukwerk ook andere activiteiten – zoals assembleren, verpakken en afvullen – een boost. “De machines vervangen dus onze medewerkers niet. Integendeel, ze scheppen extra werk”, stelt algemeen directeur Johan Bongaerts.

“Als sociale ondernemers beschouwen we het als onze maatschappelijke taak om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een job te bieden. Daarbij hebben we oog voor hun onmiskenbaar talent: doelgroepmedewerkers leveren namelijk superkwaliteit als het aankomt op repetitieve taken. Dankzij onze investeringen borgen we niet alleen de huidige jobs. Onze ambitie reikt verder. Het is absoluut de bedoeling om de komende maanden de omzet en het aantal jobs op te drijven.”