Nieuw leven voor tweedehands babyspullen

Via geboortelijsten van tweedehands artikelen zowel jonge gezinnen als de circulaire economie een duwtje in de rug geven: dat is het idee achter Mic Mac Minuscule, de onderneming die onlangs door Unizo Oost-Vlaanderen gekozen werd tot ‘Starter van het jaar’. Initiatiefnemers Gert Linthout en Jona Mukabalisa werken hiervoor met een zelfstandigennetwerk van Mic Mac Madammen en Meneren die vooral omwille van hun persoonlijke adviesfunctie erg populair zijn.

BV: Wat is Mic Mac Minuscule precies?

Gert Linthout: “Wij dichten de kloof tussen kopers en aanbieders op de tweedehandsmarkt door gebruikte babyspullen via geboortelijsten een tweede leven te geven aan de helft van de nieuwprijs. Aanstaande ouders contacteren een Mic Mac Madam bij hen in de buurt om een geboortelijst op maat samen te stellen. Daarbij krijgen ze advies over spullen die ze wel en niet nodig hebben. Vervolgens gaat de Madam of Meneer op zoek om alles voor de lijst bijeen te sprokkelen, en plaatsen we alle items op een handig online geboorteplatform, zodat familie en vrienden deze als geschenk kunnen geven. Dat gebeurt onder meer via tweedehandsbeurzen of rommelmarkten, maar evenzeer via aanbieders die ons rechtstreeks zelf hun gebruikte babyspullen willen verkopen.”

BV: Hoe gaat die verkoop in zijn werk?

“De aanbieders vinden op onze website een checklist die alles vermeldt waar we naar op zoek zijn: kledij, speelgoed, buggy’s, een volledige uitzet kortom. De grote troef voor de aanbieder is dat hij/zij een aanzienlijk deel van de babyuitzet, die vaak op de kelder stof ligt te vergaren, in één keer aan een Madam of Meneer in de buurt kan verkopen. We geven hen daar een faire (totaal)prijs voor. De koper kan dan alles in één keer bij de Madam afhalen.”

BV: Waaraan moet iemand voldoen die een Mic Mac Madam of Meneer wil worden?

“We zoeken bij voorkeur naar mensen in centrumsteden, aangezien daar het meeste aantal geboortes plaatsvinden. De franchisenemers werken meestal in bijberoep voor ons. Tijd, een auto, bereikbaarheid en voldoende opslagruimte zijn belangrijke troeven. Momenteel tellen we in Vlaanderen een twaalftal Madammen, tegen eind dit jaar hopen we het netwerk tot 20 à 25 te hebben vergroot. Dan zijn we in quasi elke centrum- of provinciestad vertegenwoordigd.”

BV: Welke ambities koesteren jullie nog?

“In samenwerking met partners produceren we bepaalde producten uit textiel- en houtoverschotten die we ook via een webshop gaan aanbieden. Onze speelgoedzakken, houten speelgoed … blijken erg populair. Daarnaast willen we op termijn ook de markt in Wallonië, Frankrijk en Nederland aftasten, omdat daar geen gelijkaardige alternatieven bestaan.” 

Tekst | Bart Vancauwenberghe  Beeld | Nathalie Dolmans Fotography