De nieuwe Opel Combo biedt heel wat innovatieve hightech- oplossingen die bijdragen aan de veiligheid

De Opel Combo Life is een gezinswagen vol innovaties, maar ook de bestelwagens – die nog even op zich laten wachten – zullen ten volle van de nieuwe voertuig¬architectuur profiteren. De wagen springt niet enkel in het oog dankzij zijn hoogtechnologische oplossingen, royale ruimte en uitzonderlijke veelzijdigheid. Het is ook een opvallende verschijning.

De huidige Opel Combo kwam tot stand door een samenwerking met FCA (Fiat) en is gebaseerd op de Doblo. Reeds voor er sprake was van een huwelijk tussen PSA en Opel, werd er beslist dat de volgende generatie van de Combo – de vijfde reeds – zou worden ontwikkeld in samenwerking met Citroën en Peugeot. Het eerste resultaat is inmiddels voorgesteld. De verkoop gaat van start in eerste helft 2018, leveringen in tweede helft.

De nieuwe Opel Combo is ruim en praktisch. De wagen is uitgerust met één of twee schuifdeuren, en kan zowel besteld worden in korte (4,40 m) als in lange versie (4,75 m) en als vijf- of zevenzitter voor de personenwagens. In beide gevallen is de auto 1,8 m hoog.

De nieuwe Opel Combo legt de lat op technisch vlak weer heel wat hoger binnen dit segment, ook wat betreft de veiligheids- en comfortniveaus. De wagen biedt technologieën en rijhulpsystemen die ons al bekend zijn van het compacte en het SUV-segment.

Opel Combo

Attente rijhulpsystemen
De volgende innovatieve hightechoplossingen zijn mogelijk en dragen bij tot de veiligheid:
• De head-up display beperkt het gevaar van afleidingen en projecteert de gegevens die het belangrijkst zijn voor de bestuurder direct in het zichtveld.
• De vooraanrijdingsassistent met voetgangersdetectie en automatische noodrem. Het systeem geeft niet alleen een alarm en een visuele waarschuwing, maar remt ook zelf af als de afstand tot een voorligger snel afneemt en de bestuurder niet reageert.
• De Opel Eye-camera vooraan, bekend van Opel-bestsellers zoals de Astra, Corsa en Mokka X, verwerkt de verschillende gegevens waarop de rijhulpsystemen gebaseerd zijn, zoals de verkeersbordassistent en de rijstrookassistent.
• Automatische cruisecontrol past de rijsnelheid aan die van de voorligger aan.
• Intelligente snelheidsaanpassing informeert de bestuurder wanneer de verkeersbordherkenning een nieuwe snelheidsbeperking detecteert. Wanneer de cruisecontrol of de snelheidsbegrenzer geactiveerd is, krijgt de bestuurder in een pop-upberichtje de vraag of hij of zij de ingestelde snelheid wil aanpassen.
• De waarschuwing voor slaperigheid bij de bestuurder (Driver Drowsiness Alert) evalueert het vermoeidheidsniveau van de bestuurder aan de hand van de rijstijl en waarschuwt de bestuurder wanneer best een pauze wordt genomen.
• Flank Guard – de jongste telg in Opels aanbod aan parkeer- en manoeuvreer¬systemen. Het systeem helpt de bestuurder bij het manoeuvreren aan lage snelheden en twaalf sensoren waarschuwen wanneer het risico bestaat dat een flank van de auto tegen een obstakel zal botsen.
• De panoramische achteruitrijcamera vergroot de gezichtshoek achteraan de wagen tot 180°, zodat de bestuurder andere weggebruikers aan beide zijden kan zien naderen tijdens het achteruitrijden.
• De geavanceerde parkeerassistent maakt parkeren nog gemakkelijker. Het systeem herkent geschikte parkeerplaatsen en parkeert het voertuig automatisch. Het kan de parkeerplaats ook automatisch verlaten. De bestuurder moet in beide gevallen enkel de pedalen indrukken en van versnelling veranderen.
• De IntelliGrip-tractiecontrole, al bekend van de Opel Grandland X, is een optioneel elektronisch differentieel op de vooras. Dit systeem past de koppelverdeling naar de voorste wielen aan, staat indien nodig enige slip toe en stelt met de automatische versnellingsbak de schakelpunten en de reactie van de gaspedaal af. Zo blijft de tractie optimaal en het rijgedrag stabiel, ongeacht de ondergrond.
• Het verwarmde lederen stuur is uniek in dit segment en zorgt ervoor dat de bestuurder van de Combo Life nooit bang moet zijn voor koude handen.
• De verwarmde voorzetels houden de kilte op een afstand en zorgen voor extra comfort.
• De hulpverwarming werkt onafhankelijk van de motor en kan het voertuig voor vertrek opwarmen. De hulpverwarming kan met de timer of afstandsbediening geactiveerd worden.

De Combo Life kan ook uitgerust worden met geavanceerde infotainmentsystemen met een tot 8 inch groot capacitief kleurenaanraakscherm, compatibel met Apple CarPlay en Android Auto. De verschillende oplaadopties zorgen voor nog meer plezier voor de inzittenden. Er zijn niet enkel USB-poorten, maar ook een stopcontact van 230V en een inductief laadstation voor smartphones.

De standaardversie met vijf zetels heeft een minimaal koffervolume van 597 liter en 2.126 liter met neergeklapte zetels achteraan. Wie nog meer ruimte nodig heeft, kan natuurlijk kiezen voor de versie met de langere wielbasis. Die heeft een minimaal koffervolume van 850 liter en maar liefst 2.693 liter met neergeklapte zetels. De ontwerpers stonden ook stil bij het transporteren van lange voorwerpen. Daarom kan men de passagierszetel vooraan neerklappen. Een afzonderlijk opengaand raam in de achterklep behoort tot de mogelijkheden voor de personenwagenversie.

Opel Combo
De Combo Life kan ook uitgerust worden met geavanceerde infotainmentsystemen.

Binnen en buiten
De opbergmogelijkheden van de Combo zijn al net zo veelzijdig. In het ruime compartiment in de middenconsole past alles van 1,5-literflessen tot smartphones en van portefeuilles tot tablets. Er zijn ook ruime opbergvakken in de deuren, terwijl de bestuurder en de passagier het bovenste of onderste handschoenvakje kunnen gebruiken. Het handschoenvakje bovenaan is perfect voor grotere items, want de airbag voor de copiloot zit in het dak.

De Combo heeft een trekvermogen tot 1.500 kg en is standaard uitgerust met een stabiliteitsregeling voor aanhangwagens wanneer men een trekhaak bestelt. Deze bijkomende ESP-functie stabiliseert de slingerbewegingen van de aanhangwagen, of vertraagt het voertuig indien nodig. Als deze maatregelen niet volstaan om het gevaar te doen wijken, verlaagt het systeem het motorkoppel nog meer en remt het voertuig af, zodat het kritische snelheidsbereik zo snel mogelijk verlaten wordt.

De nieuwe Combo Life springt niet enkel in het oog dankzij zijn hoogtechnologische oplossingen, royale ruimte en uitzonderlijke veelzijdigheid. Het is ook een opvallende verschijning. In vergelijking met andere auto’s uit zijn segment, steekt hij minder uit aan de voorkant en heeft hij een hogere motorkap. Vooraan weerspiegelt hij de kenmerkende Opel-identiteit met zijn sculpturale details die het gevoel van precisie en stevigheid versterken. De auto wordt gedomineerd door de frontgrille, waar de koplampen met leddagrijlichten (LED Daytime Running Lights) en de typische Opel-vleugels samenkomen in een duidelijke lijn. Ook de stevige wielkasten benadrukken de stevigheid van de Opel Combo. Achteraan is de auto heel lineair, en volgt hij een verticaal ontwerp dat zijn praktische karakter in de verf zet, net als de handige, ruime toegang tot de bagageruimte.

Onder de motorkap van de Opel Combo Life kunnen klanten kiezen uit een aanbod aan turbomotoren met directe injectie op diesel of benzine. In alle motoren gaan rijplezier en brandstofzuinigheid hand in hand. Ze zijn gecombineerd met handgeschakelde vijf- of zesversnellingsbakken, en voor het eerst in dit segment is er ook een automatische achtversnellingsbak beschikbaar.

Tekst | Leo Van Hoorick   Beeld | Opel