Ondernemende mensen samenbrengen voor het goede doel

Sinds 2005 steunt vzw For A Better Life projecten die het welzijn van kinderen bevorderen. Business Vlaanderen sprak met Wim Claes, een van de stuwende krachten achter de vzw.

BV: Waarom is uw vzw For A Better Life nodig?

Bestuurder Wim Claes: “Veel mensen in onze maatschappij dreigen uit de boot te vallen; mensen die het moeilijk hebben en voor wie er te weinig hulpstructuren zijn uitgebouwd. Vaak gaat het over verdoken armoede. Denk aan alleenstaande ouders, zieken en werklozen. Let op: niet iedereen in die groepen zit in een kwetsbare positie. Toch zien we dat het voor velen moeilijk wordt om de eindjes aan elkaar te knopen. Nu, het is gemakkelijk om alleen maar te praten over die problemen. Met For A Better Life willen we er ook echt iets aan doen. Daarom brengen we ondernemende mensen samen die hun schouders zetten onder het goede doel.”

BV: Welke projecten komen in aanmerking voor steun van For A Better Life?

“We hanteren een 80-80-80-regel. Tachtig procent van onze middelen gaat naar projecten in onze regio, met name de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Daarnaast zorgen we ervoor dat tachtig procent vloeit naar initiatieven die het welzijn van kinderen bevorderen. Ten slotte waken we erover dat tachtig procent van onze steun gaat naar verenigingen die geen of weinig subsidies krijgen. Wie in aanmerking wil komen voor een financiële bijdrage, stuurt ons een aanvraag door. Dat kan eenvoudigweg met een e-mail. Na een eerste screening nodigen we de verenigingen die voldoen aan de voorwaarden uit. Tijdens een bijeenkomst met onze bestuurders doen ze dan hun project uit de doeken. Wie ons overtuigt, krijgt de financiële steun. Daar hangt wel een tegenprestatie aan vast. De avond waarop de cheques uitgedeeld worden, geeft iedereen een publieke uiteenzetting over zijn of haar project. Zo wisselen ze praktijkervaringen en ‘best practices’ uit. Bovendien is die bijeenkomst de ideale gelegenheid om te netwerken. Mensen die actief zijn in hulporganisaties leren zo elkaar kennen, het is de ideale voedingsbodem voor samenwerkingsverbanden.”

cheque-voor-De-Wigwam

BV: U werkt ook samen met Poverello?

“Inderdaad. Elk jaar organiseren we in West-Vlaanderen een onvergetelijke dag voor meer dan 500 Poverello-gasten. We verwennen ze met een lekker ontbijt, een feestelijk middagmaal en een goodiebag vol lekkers. Ondertussen genieten ze van de zee en eventuele animatie. Op zulke momenten zie je die mensen heropleven. Het is een moment waarop ze alle zorgen even opzijzetten en puur genieten. Als vrijwilliger geeft dat ontzettend veel voldoening.”

BV: Waar haalt For A Better Life zijn middelen?

“Onze vzw heeft verschillende structurele partners, waarbij twee bedrijven een vooraanstaande rol spelen. Enerzijds is er The JAVA Coffee Company, het bedrijf waar ik jarenlang aan het roer stond. Anderzijds krijgen we steun van Probis, een kennis- en expertisecentrum voor de zorg-, welzijns- en publieke sector. Gedelegeerd bestuurder Patrick Syen zetelt sinds 2008 in het dagelijkse bestuur van For A Better Life. Daarnaast maken we zo veel mogelijk ondernemers warm voor onze zaak.”

BV: Hoe pakt u dat aan?

“Dat doen we bijvoorbeeld door tweejaarlijks een gala-avond te organiseren. Dit jaar vond die fundraisingavond plaats in de nieuwe Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. De deelnemers beleefden een fijne avond en steunden tegelijk onze vzw met hun bijdragen. Op die avond reiken we ook telkens de FABL-Award uit aan een persoon of organisatie die het verschil maakt in het leven en welzijn van vele kinderen. Dit jaar ging die award naar Make-A-Wish®, een organisatie die al 25 jaar de wensen vervult van kinderen die vechten tegen een levensbedreigende ziekte.”

BV: Wie leidt de dagelijkse werking van For A Better Life in goede banen?

“Het dagelijks bestuur van onze vzw bestaat uit André Liesmons, Yvonne Brems, Marc Dieusaert, Patrick Syen, Nadia Van Herck, Leen Ermgodts en ikzelf. Eigenlijk zijn we een hechte vriendenclub, maar we werken wel professioneel. Kenmerkend is dat we ons puur op vrijwillige basis engageren. We dienen dan ook geen onkosten in voor onze werkzaamheden. We hopen vooral dat ons initiatief inspirerend werkt. Het zou in ieder geval fantastisch zijn als er ook in andere provincies soortgelijke initiatieven starten. Ongetwijfeld zijn er in heel België projecten die een duwtje in de rug verdienen.”

Bindkracht-vzw


Project in de kijker: vzw Bindkracht
Vzw Bindkracht in Landen geeft een woon- en zorgomgeving aan mensen met een verstandelijke of fysieke handicap. Deze vereniging wil een warme, geborgen en veilige thuis bieden aan mensen met een beperking.


Tekst | Tom Goossens     Beeld | Dirk Vertommen