Onderzoek als driver voor innovatie

Alleen door voortdurend research te blijven verrichten op specifieke domeinen, kan je blijven innoveren. Van die gedachte zijn ook de bedrijven die samenwerken met Flanders Make doordrongen. Het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie kan een essentiële bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nieuwe producten en processen.

Vanuit vestigingen in Lommel en Leuven, werkt Flanders Make structureel samen met onderzoeksdepartementen van de vijf Vlaamse universiteiten. “We realiseren samen een sterk onderzoeksnetwerk en samenwerkingsplatform in Vlaanderen, waar grote ondernemingen en kmo’s uit de maakindustrie ondersteuning vinden bij de realisatie van hun innovatietrajecten”, stipt CEO Dirk Torfs aan. “Daardoor kunnen we bedrijven helpen bij de ontwikkeling van producten en processen, zodat zij in staat zijn om de fabrieken, machines en voertuigen van de toekomst te produceren.”

Dat doet Flanders Make door technologisch onderzoek te verrichten op vlak van mechatronica,  productietechnologieën en methodes voor productontwikkeling. “We vertalen de onderzoeksresultaten ook naar industriële toepassingen. In eerste instantie plukken de deelnemende bedrijven daarvan de vruchten, via concrete toepassingen voor machines, voertuigen en hoogtechnologische productiesystemen. Vervolgens kunnen we ook onderzoeksresultaten delen met de rest van de sector.”

Het onderzoekscentrum doet momenteel onder meer onderzoek naar energiebesparende elektrische en hybride aandrijfsystemen, betrouwbare en continue monitoring van machines en voertuigen, mogelijkheden voor zelfrijdende voertuigen en flexibele productieomgevingen.

Troeven
Bedrijven die samenwerken met Flanders Make genieten van vijf grote voordelen. “Ze hebben één aanspreekpunt voor ondersteuning, kunnen de onderzoeken mee aansturen en pluggen rechtstreeks in op een uniek innovatienetwerk van kennisinstellingen en bedrijven. Daarnaast kunnen ze jaarlijks diverse keren deelnemen aan netwerkevenementen, waar volop ervaringen worden uitgewisseld, en krijgen ze steun voor deelname aan Europees onderzoek.”

Meer dan 80 bedrijven maken hier al gebruik van. “Tegen 2018 zullen meer dan 300 onderzoekers fulltime samenwerken aan een gemeenschappelijke industriële onderzoekagenda”, besluit Dirk Torfs.

Tekst |  Bart Vancauwenberghe  Beeld | Flanders Make