Ongewone ster

De X-Klasse bij Mercedes-Benz is noch een personenauto, noch een bestelwagen. Het is de eerste pick-up in het al bijzonder brede Mercedes-Benz gamma. De basis voor de Mercedes-Benz X-Klasse – een robuust ladderchassis uit staalprofielen – wordt ontleend aan de Nissan Navara.

Hij meet 5,34 meter, heeft een wielbasis van 3,15 meter en staat altijd als ruime ‘double cab’ in de prijslijst. De designers namen vooral de frontpartij flink onder handen om ze visueel in harmonie te brengen met de actuele Mercedes-Benz producten. Daarnaast ontwikkelde het designteam tal van extra individualiseringsmogelijkheden als een ‘hardcover’, een ‘rollcover’ in zilverkleurig geanodiseerd aluminium, een hardtop in koetswerkkleur (met en zonder dakrails) of ook nog ‘styling bars’ in gepolijst roestvrij staal.

Aan praktische zijde biedt de X-Klasse 1 ton laadvermogen en een stevige 3,5 ton sleepvermogen voor de krachtigste motor. Ter ondersteuning van een functioneel gebruik zijn er opties als de 180° openzwaaiende achterklep (waarbij de achterbumper vervalt), een beschermende laadbakbekleding, sjorrails in de laadbodem voor het stevig verankeren van lading, opdelingschotten voor de laadbak en een bijkomende bodembescherming. Inspelend op het gebruik, stelt Mercedes-Benz drie uitvoeringsstijlen voor: ‘Pure’ met focus op robuustheid, ‘Progressive’ die de kaart van comfort en luxe trekt, ‘Power’ die een sportieve look paart aan luxe en de X-Klasse als lifestylevoertuig positioneert.

Voor de aandrijving is er keuze tussen de X 220 d (163pk) en X 250 d (190pk). Midden 2018 volgt nog een V6 diesel met 258pk. Optioneel is 4MATIC vierwielaandrijving met ‘Low-Range’-functie beschikbaar. Vanaf midden 2018 kan ook permanente vierwielaandrijving besteld worden.

Tekst | Eduard Coddé