Ontsmettingscontainer ‘Clean Mask Decontamination Room’ helpt tekort aan mondmaskers op te vangen

Laboratorium ECCA, Jansen Cleanrooms en GreenX bundelen de krachten in nieuw concept

Hoe los je het acute tekort aan mondmaskers op? In de zoektocht naar een antwoord op die vraag vonden Laboratorium ECCA, Jansen Cleanrooms en GreenX elkaar de jongste weken. Samen ontwikkelden ze een oplossing om FFP2- en FFP3- maskers snel en veilig te ontsmetten, zodat ze klaar zijn voor hergebruik. Met resultaat: de ontsmettingscontainer Clean Mask Decontamination Room is in staat 6.000 maskers per dag te reinigen. Wit-Gele Kruis Limburg nam de installatie alvast als eerste in gebruik en is enthousiast.

laboECCA

Eva Benijts (managing director Laboratorium ECCA) en Tom Benijts (gedelegeerd bestuurder Laboratorium ECCA)

 

De ‘Clean Mask Decontamination Room’ of CMDR is een mobiele oplossing die op grote schaal FFP2- en FFP3-maskers zuivert. In de container wordt een nieuwe technologie toegepast, die uitvoerig getest en uiteindelijk gevalideerd is voor ontsmetting op grote schaal. De hele installatie zit in een omgebouwde container, die per run van 6 uur 1.500 maskers reinigt. Op de site van Laboratorium ECCA te Merelbeke werd al een decontaminatie-unit geïnstalleerd om mondmaskers te reinigen voor de zorgsector en de industrie. De mobiele installatie kan bovendien ter plaatse geïnstalleerd en gecontroleerd worden.

Drie partners

De CDMR is het resultaat van een samenwerking tussen drie partijen:

Technische partner GreenX is gespecialiseerd in decontaminatie. In het verleden ontsmette het bedrijf uit Houthalen-Helchteren al heel wat ziekenhuizen, wachtruimtes, labo’s, voertuigen, …

-Laboratorium ECCA werd in 1980 opgericht als een van de eerste private en onafhankelijke labs in Vlaanderen. In dit project werkte het laboratorium een protocol uit dat aan de voorwaarden van het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) voldoet. Zij staan in voor de uit te voeren testing én bieden zelf de service van het decontamineren van maskers aan.

Jansen Cleanrooms ten slotte, is een ontwerper en bouwer van kiemvrije ruimtes. Dit dochterbedrijf van Jansen the Building Company ontwierp en bouwde de mobiele unit om de maskers in te reinigen.

3 Peter Van Heylen_CEO GreenX kopiëren

Peter Van Eylen (CEO GreenX)

 

“Snelle, goedkope en veilige oplossing”

“We gebruikten de decontaminatieprocedure al in ons eigen microbiologie laboratorium”, vertelt dr. Tom Benijts (gedelegeerd bestuurder Laboratorium ECCA) “Daar hebben we de efficiëntie van het proces al uitgebreid kunnen valideren. Toen het idee werd geopperd om dezelfde techniek te gebruiken voor de decontaminatie van mondmaskers, twijfelden we geen seconde. We zijn overtuigd van de technologie en bieden op deze manier een oplossing voor het tekort aan mondmaskers. Niet alleen in de zorgsector, maar ook binnen de industrie. Het hergebruik van mondmaskers is bovendien een goede zaak voor het milieu. Daar zijn we – als laboratorium actief in de milieusector – gevoelig voor.”

Peter Van Eylen (CEO GreenX) stelt dat out-of-the-box denken loont: “Door creatief met bestaande technologie om te gaan, bieden we een oplossing voor een heel reëel probleem. Kleine en middelgrote partijen kunnen bij Laboratorium ECCA terecht. En organisaties die grote aantallen willen decontamineren, kunnen zelf een CDMR in gebruik nemen.”

Eric Vanhees (COO Jansen Cleanrooms) stelt vast dat de vraag groot is: “Op langere termijn bouwen instellingen mogelijk een vaste inrichting om mondmaskers te reinigen. Maar de CDMR is alvast een snelle, goedkope en veilige oplossing voor het tekort aan mondmaskers. We krijgen momenteel dan ook vragen uit verschillende hoeken. Zo liet het Wit-Gele Kruis 1.500 maskers als test reinigen. Daarnaast laten verschillende steden en gemeenten hun interesse blijken. Hun insteek? Maskers aanbieden aan de kleinschaligere zorgverleners in hun regio.” 

4 Wit-Gele Kruis - medewerker met mondmasker kopiëren

medewerker van Wit-Gele Kruis met mondmaskers

 

Wit-Gele Kruis als pionier

Ook voor het Wit-Gele Kruis Limburg zijn beschermingsmiddelen schaars, waardoor de prijzen de hoogte in schieten. “Daarom zoeken we naar oplossingen die flexibel inzetbaar, maar tegelijk duurzaam en betaalbaar zijn”, aldus Nadia Vananroye (algemeen directeur van het Wit-Gele Kruis).

Johan Peeters van het Wit-Gele Kruis is alvast enthousiast over de CDMR: “Nu deze technologie ‘proven’ is, kunnen we ze inzetten voor de decontaminatie van FFP2-maskers en herbruikbare beschermschorten voor onze thuisverpleegkundigen.”