“Residentiële vastgoedmarkt tot 20% duurder dan rest Limburg”

“Met gemiddelde prijzen tussen 2.750 euro en 4.000 euro per vierkante meter, afhankelijk van de ligging, is de residentiële vastgoedmarkt in Hasselt 15% tot 20% duurder dan in de rest van de provincie.” Dat zegt Ed Somers van projectontwikkelaar en makelaarskantoor Vestio in Hasselt. “De provinciehoofdplaats heeft echt een aanzuigeffect op heel Limburg.”

Hasselt is in volle ontwikkeling: het nieuwe stadhuis, de grote werken aan de Kanaalkom, de uitbreiding op Corda Campus … Het ene project na het andere werkt zich in de schijnwerpers van Limburg en Vlaanderen. “Hasselt leeft en beweegt,” bevestigt Ed Somers. “En dat biedt voor projectontwikkelaars, zoals wij, diverse mogelijkheden. Vanuit de markt is er veel interesse voor degelijke projecten op goede locaties. Wat Hasselt aantrekkelijk maakt? De stad heeft geen uitgestrekt centrum, je vindt alles op wandelafstand. Zowel op cultureel en culinair vlak als in ‘quality of life’ steekt Hasselt er echt bovenuit. Dat zijn voor de appartementen- en woonzorgmarkt belangrijke troeven.”

Zowel aan de Kanaalkom, met projecten zoals SKY9, Zuidzicht en Stadshaven, als in de binnenstad investeren ontwikkelaars in luxueuze appartementen. Ed Somers: “Op bepaalde plaatsen stijgen de prijzen per vierkante meter zelfs tot 4.000 euro. Dat is hoog, te vergelijken met toplocaties in Vlaanderen, zoals Leuven en de luxueuzere wijken in Brussel, Gent en Antwerpen.”

Limburg

Woonzorgmarkt
De woonzorgmarkt zit in Hasselt ook in de lift. “Daar hebben we ons de laatste jaren meer en meer op toegelegd,” geeft Ed Somers aan. “Met Residentie ’t Clarenhof aan de Guffenslaan in Hasselt gaven we op dat vlak ons visitekaartje af, die serviceflats waren in een mum van tijd verkocht. In de markt van woongelegenheden voor senioren liggen er alleszins nog veel mogelijkheden, in Hasselt, maar ook op andere locaties. Op dit moment scoort het Ursulinenhof in Hasselt bijvoorbeeld uitstekend. Velen vrezen dat de overheid niet meer zal kunnen zorgen voor hun oude dag en nemen voorzorgsmaatregelen. De vergrijzing heeft nieuwe woonnoden gecreëerd.”

Limburg

Groen buiten het centrum
Verder van het centrum van Hasselt – in onder meer Godsheide, Kiewit, Kuringen en Stevoort – zien ook nieuwe woonprojecten het daglicht. “Daar zit je met een andere prijszetting. In Godsheide ontwikkelen we zelf onder meer Godskespark. Een van de sleutelwoorden van dit project is duurzaamheid. We kiezen resoluut voor veel natuurlijke buffers tussen de woningen. Godskespark omvat meer dan 40% groene zone. Ook de fietsers en wandelaars krijgen er hun eigen plek. Deze duurzaamheid trekken we ook door in de bouw van de woningen met een goede energiewaarde.”

Tekst |  Stefan Kerkhofs  Beeld | Vestio
Uitgelichte afbeelding: 
Ed Somers: “Op bepaalde plaatsen stijgen de prijzen per vierkante meter zelfs tot 4.000 euro.”