“Schrijnwerk is veel meer dan handenarbeid”

Tom Van Belle runt een schrijnwerkersatelier in Hofstade (Aalst) en beschikt over twee voltijdse medewerkers. Het beroep werd hem met de paplepel ingegeven, want ook zijn vader had een eigen schrijnwerkersatelier. Maar het is voornamelijk zijn passie voor hout die ervoor heeft gezorgd dat Tom vandaag uitzonderlijke projecten kan realiseren. Het feit dat alles in eigen atelier wordt vervaardigd en ook volledig wordt afgewerkt is een absolute meerwaarde en zorgt ervoor dat de Tom de volledige controle behoudt over de uitvoering. Interieurbouw had een gesprek met een vakman die meegaat met z’n tijd.

Van klassieke schrijnwerkerij tot interieurschrijnwerk op maat
Tom Van Belle volgde de opleiding houtbewerking aan het Glorieux Instituut in Oostakker om vervolgens een opleiding interieurvormgeving te vervolledigen aan het Coloma Instituut in Mechelen. Nadien volgt hij nog enkele vervolmakingscursussen – zoals bouwkundig tekenen, meubelmakerij, restauratie antieke meubelen en parketteur – om op die manier zijn vak perfect te kunnen uitoefenen. Zijn carrière begint hij in het atelier van zijn vader in Schepdaal.  “Toen was schrijnwerkerij nog écht een ambacht,” vertelt Tom Van Belle. “We werkten uitsluitend met massief hout dat werd bewerkt. Door de jaren heen en door het sterk aandikken van ons cliënteel, onder wie zowel particulieren, architecten en meubelontwerpers, waren we genoodzaakt om uit te breiden. In 2009 deed zich de mogelijkheid voor tot het aankopen van een atelier van 550 vierkante meter in Hofstade en dat hebben we dan ook met beide handen aangegrepen. Ondertussen is ons atelier uitgerust met een computergestuurde CNC-machine, moderne paneelzagen, lijmmachine, platentilmachine enz. Dankzij die investeringen zijn we kunnen overschakelen naar interieurschrijnwerk, interieurinrichting en meubilair op maat.”

schrijnwerkersatelier

Alles in eigen huis en op maat
De schrijnwerkerij van Tom Van Belle vervaardigt alles in eigen huis en de producten worden dan ook ‘totaal afgewerkt’ geleverd en geplaatst bij de klant. “Dat is ook onze grootste troef,” vertelt Tom Van Belle. “Doordat we alles in ons eigen atelier maken en afwerken, gaat er geen tijd verloren aan onnodige verplaatsingen. Hierdoor zijn we zeker van de kwaliteit en de nauwkeurigheid van onze producten. We produceren ook enkel op bestelling. Elk stuk wordt vervaardigd in functie van de noden en de wensen van de klant en is dus uniek. Bovendien is alles aanpasbaar- zowel wat de keuze van het materiaal betreft, als de kleur, maat, kwaliteit en afwerking. De missie van de schrijnwerker is namelijk slechts geslaagd als de klant met tevredenheid terugblikt op het gerealiseerde project.”

Persoonlijk contact en doorgedreven opvolging
Tom Van Belle gaat er prat op om persoonlijk contact met de klanten en de leveranciers te hebben. Hij volgt elke werf van begin tot einde op, vanaf de opmeting tot en met de plaatsing en de dienst na verkoop. Tom Van Belle: “Onze klant staat centraal, want ieder project is verschillend en heeft zijn specifieke eigenschappen. Zo is de voorbereidingsfase heel belangrijk. Alles moet in detail voorbereid en besproken worden zodat er nadien geen verassingen zijn, noch voor ons, noch voor de klant. Vandaag is de consument immer beter geïnformeerd en gedocumenteerd wat ervoor zorgt dat hij perfect weet wat hij wil en verwacht. De schrijnwerker moet evenwel kunnen inspelen op de technische compliciteit en realiseerbaarheid van het project. Met andere woorden: schrijnwerk is een ambacht, maar is veel meer dan handenarbeid zoals het vaak wordt afgeschilderd. Het vergt enorm veel vakkennis, inzicht en aanpassingsvermogen naar nieuwe en digitale toepassingen. Steeds mee evolueren en inspelen op de nieuwe trends is de boodschap. Daarom is een goed contact met leveranciers en hun informatie (documentatie) uiterst belangrijk.”

schrijnwerkersatelier

Nieuwbouw in Eizeringen
Een van de laatste projecten die Tom uitvoerde, was een nieuwbouwwoning voor een jong gezin met twee kinderen. Tom kreeg de opdracht om een grote open ruimte met twee wandkasten – een als tv-meubel en een als wandkast – in te richten. De plannnen en het concept werden aangeleverd door de architect. De uitvoering van de kastenwand gebeurde langs de binnenkant met witte melanine, de buitenkant bestaat uit witte laminaat en een accentwand in Zebranofineer. “Bij het vervaardigen van het meubilair hebben we rekening gehouden met de technische uitwerking van de plannen, namelijk het inbouwen van elektriciteit in de kasten, inpassen van de keukentoestellen,ledverlichting, toegang tot ventilatieluiken enz. Doel van het project was om alle deuren in één vlak te houden. Bovenaan werd dan ook gekozen voor kastdeuren van 120 cm breed. Aangezien het technisch niet mogelijk is om deze te laten opendraaien, werd geopteerd voor een Eku Frontino-schuifdeurensysteem zodat de deuren in gesloten toestand in hetzelfde vlak liggen. De kastenwand werd opgehangen aan een houten draagstructuur en alle deuren en laden zijn voorzien van een tip-on systeem.

Het idee van de brede bovenpanelen wordt herhaald in de keuken. Het werkblad in de keuken loopt over bijna de volledige breedte van de ruimte, maar wordt in het midden onderbroken door een glazen wand tussen het werkblad en de bovenkast . Door het schuifpaneel in de wand te verplaatsen kan het bureel van de keuken gescheiden worden. Het keukeneiland werd in dezelfde materialen vervaardigd, alleen koos men voor een werkblad in Hi-Macs 12 millimeter met daarin onderbouwspoelbakken en een uitgefreesd afdruiprek. Hierdoor zijn we erin geslaagd om de uniformiteit in de ruimte te behouden en wordt het gevoel van openheid versterkt,” besluit Tom Van Belle.

Tekst | Isabel Boons  Beeld | Eddy Van Groenderbeek