Snelgroeiende technologieparel NrgFin slaat handen in elkaar met Britse Ensek

Ensek Benelux start Europees offensief vanuit Limburg

Een overname aankondigen in hartje coronacrisis, het valt niet vaak voor. En toch is dat exact wat Ensek vandaag doet. Want het Britse softwarebedrijf slaat de handen in elkaar met het Limburgse NrgFin. Dat gaat voortaan als Ensek Benelux door het leven. De samenwerking is een volgende stap in de snelle groei van NrgFin, dat eind 2019 al in de top 10 van de Technology Fast 50 pronkte (de lijst met snelst groeiende technologiebedrijven van België). Het doel? Europese energiebedrijven helpen om zich efficiënt te organiseren en hun klantenservice te verbeteren door inzichten te geven in een massa data.

Iedereen herkent de situatie wel. Je betaalt een maandelijks bedrag aan jouw energieleverancier, en om de zoveel jaar passeert een medewerker bij jouw thuis om de meterstand te noteren. Zo brengt het energiebedrijf in kwestie (achteraf) in kaart hoeveel je effectief verbruikt hebt (en of de eerdere rekening klopt).

Verleden en toekomst voorspellen

Nichebedrijf NrgFin voorkomt dat energieleveranciers op deze manier achter de feiten aanhollen. “We kruisen onze kennis van de energiemarkt met big data. Door alle mogelijke informatie over het verbruik van klanten te verzamelen (vroegere facturen, informatie van de netbeheerder, …), zijn we in staat om naar het verleden en de toekomst te kijken”, weet Ilse Melotte (managing director Ensek Benelux).

“We analyseren snel hoeveel energie een klant de voorbije periode verbruikt heeft, zodat je juiste facturen kan opmaken. En we voorspellen hoeveel hij in de toekomst zal nodig hebben. Dankzij die inzichten kan een energiebedrijf heel gericht energie aan- en verkopen. Onze klanten zijn vooral bedrijven met een uitgebreid klantenbestand, zoals Total Gas & Power, Lampiris, Octa+, Elegant, Antargaz en Essent.”

Nieuw SaaS-product en sprong richting Nederland

Ensek en NrgFin zijn complementair. De Britten – een uit de kluiten gewassen bedrijf van 175 medewerkers – zetten met deze deal voor het eerst voet op het Europese vasteland.

Het groeipotentieel is dubbel, verduidelijkt Gunter Walmagh (Director Business Development Ensek Benelux): “Enerzijds lanceren we nieuwe producten. NrgFin is als business consultant en financieel databedrijf een pionier in Europa. Terwijl Ensek over een krachtige, schaalbare en kostenefficiënte IT-oplossing beschikt. Die kennis bundelen we in een SaaS-product (nvdr. Software as a Service, een systeem waarbij je je als bedrijf abonneert op software in plaats van het zelf te ontwikkelen en te onderhouden). Dat komt onze huidige klanten alleen maar ten goede.”

Daarnaast wil het nieuwbakken Ensek Benelux de klantenportefeuille uitbreiden: “In België zijn we gekend. Maar met name in Nederland ligt nog veel groeipotentieel. We namen enkele maanden geleden onze intrek in een nieuw kantoor in Beringen. Die ligging – in het hart van de Euregio – laat ons op termijn toe om internationaal verder te groeien.”