“Sterkst groeiende centrumstad”

“Roeselare voelt zich als sterkst groeiende winkelstad klein genoeg om dynamisch te blijven, maar ook groot genoeg om op voldoende kritische massa te kunnen terugvallen,” zegt burgemeester Kris Declercq. Het gaat goed met de Rodenbachstad, die onlangs met het PRO-plan voor kmo’s aangaf zeker niet op haar lauweren te willen rusten.

BV: Vanuit welke doelstelling werd het PRO-plan gelanceerd?

Kris Declercq: “Het is een werkstuk om, met iedereen die in onze stad met ondernemen bezig is, zo goed mogelijk de toekomst van kmo’s en industrie voor te bereiden. Drie jaar geleden lanceerden we ook een Kernplan, maar dat focuste zich op de ondersteuning van de detailhandel. We hebben alleszins heel wat troeven in handen om ons als ondernemersstad te profileren. Dankzij onze centrale ligging in West-Vlaanderen zijn we de uitvalsbasis van heel wat ondernemingen, vooral in de voedings-, de gezondheids- en de maakindustrie. De komende jaren willen we ons nog sterker op de kaart zetten als voedingsstad. Niet voor niets bevindt het Huis van de Voeding zich in onze stad.”


Burgemeester Kris Declercq wil verder investeren in een goed ondersteunend startersbeleid. (beeld: Dirk Dejonckheere)

BV: Roeselare moet de habitat van de ‘Vallei van de Voeding’ worden. Wat houdt dit in?

“Dit jaar starten we met de invulling van de nieuwe Glastuinbouwzone, een project dat steun krijgt van de Europese Unie. Bedrijven die zich specialiseren in vernieuwende voedselverwerking krijgen er een mooie plaats. Vlakbij willen we, in samenwerking met POM West-Vlaanderen, een onderzoekscentrum voor deze sector opstarten. Op het dak van de nieuwe logistieke kistenloods van de REO Veiling komt een onderzoekserre waar research naar energie- en ruimtebesparende teeltsystemen zal gebeuren. Er zullen ook opleidingen worden voorzien. We starten dit jaar met de bouw, tegen eind 2019 moet de serre klaar zijn.”

BV: Hoe zou u het ondernemersklimaat in Roeselare anno 2018 typeren?

“Na Hasselt hebben we het grootst aantal ondernemers per 100 inwoners – 7 -. Startende bedrijven hebben bij ons veel kans om te overleven, want 77,4% van de starters is na vijf jaar nog actief, maar het aantal oprichtingen is eerder laag. Daarom willen we verder investeren in een goed ondersteunend startersbeleid. Gelukkig beschikken we met 930 hectare over vrij veel fysieke ruimte om te ondernemen. De voorbije 6 jaar werd hiervan bijna 100 hectare ontsloten voor nieuwe bedrijventerreinen. Die ruimtes raken overigens snel ingevuld.”


Met het PRO-plan wil de stad innovatie, onder meer door middel van 3D-printing, stimuleren.

BV: Welke zijn de belangrijkste ambities van het PRO-plan?

“We willen actief innovatie stimuleren, meer productieve tewerkstelling creëren en de beschikbare ruimte optimaal invullen om verder uit te groeien tot een bruisende, professionele ondernemersstad. Innovatie betekent onder meer: verstandig inzetten op ‘smart energy’, d.i. ecologische vernieuwing en duurzaamheid, nieuwe processen en technologieën voor de maakindustrie en 3D-printing. Inzake werkgelegenheid zien we historisch lage werkloosheidscijfers, maar de keerzijde van de medaille is dat bepaalde profielen bij bedrijven moeilijk ingevuld geraken.”

Tekst | Bart Vancauwenberghe  Beeld | Stad Roeselare