Verantwoord energieverbruik, de grote uitdaging voor de toekomst

Willen we de planeet vrijwaren voor de komende generaties, dan moeten we vandaag werk maken van milieuvriendelijker produceren. Ook maatwerkbedrijf Entiris neemt wat dat betreft zijn verantwoordelijkheid. Het streefdoel is duidelijk: een zo laag mogelijk energieverbruik combineren met een maximaal comfort voor de medewerkers. De site in Aarschot kreeg bijvoorbeeld een gloednieuwe geconditioneerde ruimte volledig volgens de regels van de kunst inzake energiebesparing.

Entiris is met zijn 1.800 medewerkers één van de grootste spelers in de sociale economie en heeft meerdere vestigingen in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Het is een enthousiast maatwerkbedrijf dat voor zijn klanten oplossingen biedt in de ruime zin van het woord. Onder andere in Aarschot verpakt het met een honderdtal medewerkers kwaliteitspralines volgens de strengste normen en is het BRC/IFS gecertificeerd. Dit gebeurt in een gloednieuwe geconditioneerde ruimte van 6.500 m², omvattende magazijnen en productieruimtes, waar continu een temperatuur van 14 °C en een relatieve luchtvochtigheid van 50% wordt gehandhaafd.

Laag energieverbruik, maximaal comfort

“Streefdoel was daarenboven om een laag energieverbruik te garanderen en maximaal comfort voor onze werknemers”, aldus Geert Wijnants, manager Techniek van Entiris. “Door gebruik te maken van warmterecuperatie, voorkoeling en nakoeling kan de proceslucht met een hoge energie-efficiëntie geconditioneerd worden. De praktijk geeft aan dat het energieverbruik lager ligt dan werd berekend. De proceslucht brengen we met zeer lage, door onze medewerkers nauwelijks voelbare, luchtsnelheid via een gepatenteerd perforatieplafond in de productieruimte met een debiet van 70.000 m³ per uur. Door de extreem lage luchtsnelheid voelt 14 °C niet eens fris aan voor onze medewerkers.”

Alternatieve energiebron

Entiris gaat nog een stap verder en wil deze energie-efficiënte installaties voor een groot deel voeden met een alternatieve energiebron. Zonne-energie leek de meest haalbare kaart te zijn. Door een slimme oost-westopstelling van de zonnepanelen leveren zij gedurende een veel langere periode in de dag energie op dan een gewone zuidgerichte opstelling. Om deze opbrengst permanent te bewaken, zodat de vooropgestelde ROI kan behaald worden, koos Entiris voor micro-omvormers. Wijnants: “We kunnen hierdoor het rendement per twee panelen permanent bewaken. Bij een string-opstelling waarbij soms vijftig tot zestig panelen in één string verbonden zijn, is het rendement van de string gelijk aan het rendement van het slechts werkende paneel in de string. Vervuilde panelen of schaduw zijn dus nefast voor het rendement van de hele string.”

Verantwoord ondernemen

“Systematisch werken we verder aan verantwoord energieverbruik”, gaat Wijnants verder. “In onze site te Diest, die vooral actief is in de farmaceutische industrie, werken we veel in stofarme ruimtes en cleanrooms. Dit zijn ruimtes die permanent energie verbruiken. We bestuderen alle mogelijke alternatieve energiebronnen voor deze site zodat we met de beste oplossing aan de toekomst kunnen werken. Verantwoord energieverbruik is voor een stuk verantwoord ondernemen. We hebben nog werk op de plank om voor alle gebouwen de meest passende energieoplossing uit te werken. Uiteraard zijn we van start gegaan waar de grootste energieverbruikers zitten, maar onze ambities om op een verantwoorde manier energie te verbruiken voor elk gebouw laten we niet los. Sociale economie is duurzame economie, duurzame economie is de toekomst.”

Tekst en beeld: Entiris